Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

По летищата хаос и протести, в Белия дом филм за нелегална пътничка 

„Търсенето на Дори“ е история за опасните промени в околната среда и събиране на семейство през два континента

В продължението на „Търсенето на Немо“ рибката Дори поема на път от Големия бариерен риф към океанографски институт в Калифорния, за да се събере с изгубените си родители. - По летищата хаос и протести, в Белия дом филм за нелегална пътничка 

В продължението на „Търсенето на Немо“ рибката Дори поема на път от Големия бариерен риф към океанографски институт в Калифорния, за да се събере с изгубените си родители.

Докато хаосът и протестите по американските летища ставаха все по-големи в неделя след забраната на президента Тръмп за влизане в САЩ на хора от седем страни с преимуществено мюсюлманско население, Белия дом имаше по-лека програма според официалния си график: прожекция на „Търсенето на Дори“ в семейния киносалон от 15 ч. 

Както отбеляза Албърт Брукс, една от звездите в анимацията, изборът на филм за първата официална президентска прожекция след встъпването в длъжност – е претоварен с ирония. След указа на Тръмп дори притежатели на зелени карти, визи и бежанци, вече получили разрешение за влизане в САЩ от няколко страни в Близкия Изток и Северна Африка, бяха задържани по летищата или сваляни от самолетите си по цял свят, пише Стеф Хармън в „Гардиън“.

„Странно е, че днес Тръмп гледа „Търсенето на Дори“ – филм за събирането на едно семейство, докато не позволява това да се случва в реалния живот”, написа Брукс в Туитър.

В продължението на „Търсенето на Немо“ Дори – синята рибка бодлоперка със загуба на краткосрочната памет (озвучена от Елън Дедженерис) – поема на път от Големия бариерен риф към океанографски институт в Калифорния, за да се събере отново с отдавна изгубените си родители.

Дедженерис обяви несъгласието си със забраната за влизане в САЩ едновременно с Брукс в неделя.

Америка е велика заради всички хора, които пристигат тук – каза тя. – Не въпреки тях.“

Много потребители на Туитър също обърнаха внимание на иронията в избора на филм, като един от тях написа:

„Днес Тръмп гледа „Търсенето на Дори“: историята на една чужденка, която влиза в САЩ нелегално, за да се събере със семейството си – #иронично“.

Друг потребител отбеляза:

Нерон свирел на лира, докато Рим горял. Тръмп гледал „Търсенето на Дори“.

В „Търсенето на Дори“ особено важна е и темата за опазване на околната среда – странен избор за президент, който отрича съществуването на измененията в климата и твърди, че глобалното затопляне е измислица. Във филма Дори плува из Големия бариерен риф, за да намери дома от детството си: местообитание, разрушено – наред с други неща – от последиците от изменението на климата и замърсяването.

Прессекретарят на Белия дом, Шон Спайсър, поясни в Туитър, че президентът се е появил преди началото на прожекцията в неделя, но не е гледал филма.

Той остана около 60 секунди, колкото да поздрави съпругите и децата на хората от персонала, и се върна към работата си“, каза Спайсър.

В сряда Дедженерис се пошегува леко с Тръмп в откриващия монолог на дневното си шоу.

„За съжаление „Търсенето на Дори“ не получи номинация за „Оскар“. Но според алтернативните факти, получи”, каза водещата, припомняйки странния термин, използван от Келиан Конуей – старши съветник в Белия дом, докато защитаваше неверните твърдения на Спайсър за посещаемостта при встъпването в длъжност на Тръмп.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах