По-мила ли ви е Съветската армия от 1300 години България?

Има решение на Столична община от 90-те години за демонтаж на Паметника на съветската армия, но то така и не е приведено в изпълнение. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - По-мила ли ви е Съветската армия от 1300 години България?

Има решение на Столична община от 90-те години за демонтаж на Паметника на съветската армия, но то така и не е приведено в изпълнение. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Въпрос към столичното кметство: защо махнахте паметника на Валентин Старчев „1300 години България“? Нали на негово място щяхте да слагате паметните плочи на Първи и Шести пехотен полк? Какво стана с тях? Няма ги. На мястото на разрушения паметник стърчи повече от година едно дребно и невзрачно лъвче. Нищо друго!

И защо никога няма да посмеете дори да помислите по въпроса за премахването на поне един от многобройните паметници на Съветската армия в България?

Въпрос към българските (обединени) патриоти: по-мила ли ви е Съветската армия от 1300-годишнината на България? Не съм чул някой от вас да изказва мнение по този въпрос.

Отговор на горните риторични въпроси: първо, повечето българи (говори се че и самият Тодор Живков е бил един от тях) не харесват бруталистичния модернизъм от 1970-те и 1980-те, но харесват сладникавия соц-реализъм на паметниците на Съветската армия. Второ, никое българско правителство, ляво или дясно, няма да посмее да посегне на паметник на Съветската армия. Но този за 1300 години България бил комунистически – а тези на Съветската армия не са. Интересна логика.


Коментарът е от профила на Владимир Левчев във Фейсбук – бел. ред.

Bookshop 728×90