Този текст е публикуван преди повече от 1 година

По-мила ли ви е Съветската армия от 1300 години България?

Има решение на Столична община от 90-те години за демонтаж на Паметника на съветската армия, но то така и не е приведено в изпълнение. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - По-мила ли ви е Съветската армия от 1300 години България?

Има решение на Столична община от 90-те години за демонтаж на Паметника на съветската армия, но то така и не е приведено в изпълнение. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Въпрос към столичното кметство: защо махнахте паметника на Валентин Старчев „1300 години България“? Нали на негово място щяхте да слагате паметните плочи на Първи и Шести пехотен полк? Какво стана с тях? Няма ги. На мястото на разрушения паметник стърчи повече от година едно дребно и невзрачно лъвче. Нищо друго!

И защо никога няма да посмеете дори да помислите по въпроса за премахването на поне един от многобройните паметници на Съветската армия в България?

Въпрос към българските (обединени) патриоти: по-мила ли ви е Съветската армия от 1300-годишнината на България? Не съм чул някой от вас да изказва мнение по този въпрос.

Отговор на горните риторични въпроси: първо, повечето българи (говори се че и самият Тодор Живков е бил един от тях) не харесват бруталистичния модернизъм от 1970-те и 1980-те, но харесват сладникавия соц-реализъм на паметниците на Съветската армия. Второ, никое българско правителство, ляво или дясно, няма да посмее да посегне на паметник на Съветската армия. Но този за 1300 години България бил комунистически – а тези на Съветската армия не са. Интересна логика.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Коментарът е от профила на Владимир Левчев във Фейсбук – бел. ред.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах