VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

По-мила ли ви е Съветската армия от 1300 години България?

Има решение на Столична община от 90-те години за демонтаж на Паметника на съветската армия, но то така и не е приведено в изпълнение. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - По-мила ли ви е Съветската армия от 1300 години България?

Има решение на Столична община от 90-те години за демонтаж на Паметника на съветската армия, но то така и не е приведено в изпълнение. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Въпрос към столичното кметство: защо махнахте паметника на Валентин Старчев „1300 години България“? Нали на негово място щяхте да слагате паметните плочи на Първи и Шести пехотен полк? Какво стана с тях? Няма ги. На мястото на разрушения паметник стърчи повече от година едно дребно и невзрачно лъвче. Нищо друго!

И защо никога няма да посмеете дори да помислите по въпроса за премахването на поне един от многобройните паметници на Съветската армия в България?

Въпрос към българските (обединени) патриоти: по-мила ли ви е Съветската армия от 1300-годишнината на България? Не съм чул някой от вас да изказва мнение по този въпрос.

Отговор на горните риторични въпроси: първо, повечето българи (говори се че и самият Тодор Живков е бил един от тях) не харесват бруталистичния модернизъм от 1970-те и 1980-те, но харесват сладникавия соц-реализъм на паметниците на Съветската армия. Второ, никое българско правителство, ляво или дясно, няма да посмее да посегне на паметник на Съветската армия. Но този за 1300 години България бил комунистически – а тези на Съветската армия не са. Интересна логика.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Коментарът е от профила на Владимир Левчев във Фейсбук – бел. ред.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg