Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

По следите на Методий, глаголицата и кирилицата (видео)

Нов филм рисува портрет на по-големия брат на Константин-Кирил Философ

Ключови сцени от житието на св. Методий са представени като внушителни възстановки на паметни исторически събития. На изображението: кадър от филма - По следите на Методий, глаголицата и кирилицата (видео)

Ключови сцени от житието на св. Методий са представени като внушителни възстановки на паметни исторически събития. На изображението: кадър от филма

Архиепископ на Великоморавия, славянски архонт, мисионер и дипломат; аристократ, непреклонен във вярата си черноризец, смел воин и по-голям брат на св. Константин-Кирил Философ – той е св. Методий, чийто портрет ни представят в нов филм режисьорите Николай Акимов и Силвия Авдала.

„За свети Методий, глаголицата, кирилицата и българската азбука“ стъпва изцяло върху оригиналните исторически извори и църковни жития, обясняват създателите му. Филмът е заснет на места, свързани с живота на славянския просветител и първи архиепископ – Солун, Цариград, Нитра, Рим, Регенсбург, Райхенау, Микулчице.

Ключови сцени от житието на Методий са представени като възстановки, представящи паметни исторически събития, съхранени в древните пергаменти. Драматургически консултант на проекта е Антон Дончев.

Друго ключово участие е на архитект Слави Дончев, изследвал през годините най-старата българска история и култура. Негов например е докладът, с който Мадарският конник става световен паметник на културата, признат от ЮНЕСКО.

Сценаристи на „За свети Методий, глаголицата, кирилицата и българската азбука“ са Николай Акимов и Иво Иванов, оператори – Камен Колев, Пламен Гелинов, Неди Джон Крос, Панайот Панайотов, Димитър Митов, Николай Акимов. Текстът зад кадър чете актьорът Стоян Алексиев.

Филмът е на „Студия Време“, с подкрепата на Националния филмов център, „Ню Бояна филм студио“, продуцентска къща „Свидас“.

Премиерата е на 5 юли (сряда) от 19 часа в кино „Люмиер“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg