Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

По стъпките на Христо Явашев към Кристо

Евгения Атанасова с филм, посветен на 80-годишнината на прочутия български творец

На 13 юни Христо Явашев навършва 80 г. - По стъпките на Христо Явашев към Кристо

На 13 юни Христо Явашев навършва 80 г.

Разходка назад във времето, когато големият артист на съвременното изкуство Кристо се е изразявал чрез живописта и се е подписвал като Христо Явашев, прави журналистката Евгения Атанасова в своя филм „Christo от България“, който БНТ ще излъчи в понеделник от 22 ч. в рубриката „В кадър“.

Атанасова тръгва по пътя на фамилията Явашеви – Кристо и двамата му братя му – актьора Анани Явашев и най-малкия – Стефан, инженер-химик, „откривател на верото“. Началото е в Разград, с разказ за достолепния академик Анание Явашов – дядото на Христо, основоположник на музейното дело и един от първите археолози у нас, които намират доказателства за съществуването на древния град Абритус. Днес в Регионалния исторически музей в Разград си спомнят с гордост за него, а в центъра на археологическия резерват се издига паметник на академика.

Евгения Атанасова е сред малкото българи, с които Кристо днес общува.

Евгения Атанасова е сред малкото българи, с които Кристо днес общува.

Филмът ни пренася и в Габрово, където са родени трите момчета от фамилията Явашеви, докато родителите им – Владимир и Цвета работят в града. Ще видим махалата Качорите, където Христо и семейството му са по време на Втората световна война и преживяват ужаса на бомбардировките. Техни близки разказват за първите години на художника и за това как семейството е било принудено да напусне Габрово по време на национализацията. Атанасова ни отвежда до любимото място на Христо, където той е прекарвал летата и е рисувал стотици портрети на хора и пейзажи преди да замине окончателно от България през 1956 г.

Малко преди да тръгне – първо за Прага, после във Виена, Париж и накрая в Ню Йорк, Явашев прекарва отново в Габрово почти месец, в който рисува. Евгения Атанасова се среща и интервюира наследници на хората, които той е изобразявал.

Филмът показва и картините на Христо от студентските му години, които се пазят в Художествената академия в София. В момента те са подредени в изложба в Прага. Ще видим какъв е останал Христо Явашев в спомените на свои състуденти и приятели от Академията в София.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg