Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

По свой образ и подобие

Агенцията за закрила на детето се зае със случая с момчетата, на чиито тела бяха изписани символи и думи на омразата, заснети на пистата на мача „Левски“ - „Славия“. Снимка: Lap.bg - По свой образ и подобие

Агенцията за закрила на детето се зае със случая с момчетата, на чиито тела бяха изписани символи и думи на омразата, заснети на пистата на мача „Левски“ - „Славия“. Снимка: Lap.bg

Мина финалът за купата на България по футбол. Погледах малко от началото и спрях. Уж е същата игра, същият спорт, но у нас изглежда някак различно. Не е като да гледаш мач от първенството на Англия, Испания или другаде. Наглед същите физически дадености, но скоростта е все едно гледаш другите на забавен кадър. Затова имам чувството, че това не е футбол като футбол. Действията са много по-предвидими, играчите се скупчват, комични действия дори има. Фаворитът „Левски“ загуби след яловото си надмощие в редовното време от дузпи. Въпрос на логика и статистика. Ако не вкарваш, ще ти вкарат.

Не самият мач и резултатът ми направиха впечатление. На другия ден след него видях снимки. Едната беше на две около 10-годишни момченца на пистата – с панталонки и голи до кръста. Малки сини фенове с надписи по телата им: „Levski hooligans“ и ACAB – абревиатура на „All Cops Are Bastards“ (Всички ченгета са гадняри). Едното момченце е вдигнало ръка за хитлеристки поздрав.

Тези деца не са виновни. Те са просто умалени копия на своите батковци. Те може би все още не са съзнателно узрели за агресията на матрицата, която ги формира. Вероятно сега подражават, вписват се в схемата. Но в момента се учат на агресия и омраза. Учат се от същите тези батковци, които неотдавна бяха допуснати да дефилират към друго дерби – с ЦСКА (по смисъл „Литекс“). Батковците тогава вървяха и пееха, ръсейки бомбички из центъра на европейска София. Полицията ги придружаваше, без да им попречи. После пострада тяхна колега от бомбичка.

Четох, че Агенцията за закрила на детето се заема с двете изрисувани момчета. Те са глина, която други пръсти оформят.

Добре. Но коя агенция ще се заеме с президента на „Славия“, намерил за нужно да триумфира с фланелка с лика на Путин, с която специално се преоблече след края на мача?

„На „Славия“ ѝ приляга тази Купа на България. Най-много се радвам, че завоювахме този успех в Деня на победата. Не на Европа, а на победата над фашистка Германия. И на нас ни приляга това нещо. Посвещавам го на моя приятел Младен (Младен Михалев-Маджо) и на всички хора, които се трудиха и се бориха за успеха на „Славия“, каза Стефанов пред „Нова спорт“.

Ще ви разочаровам, драги зрители. Ми няма никой да се заеме с др. Венцислав Стефанов. Тъй както никой няма да се заеме с двама заместник председатели на Народното събрание, кацнали в Крим да славят прекрояването на европейски граници от единия от подпалвачите на Втората световна война, който загроби бившия си съюзник Хитлер, но днес е в необявена война срещу бившите си съюзници срещу същия този Хитлер. Тези съюзници, без чиято помощ едва ли щеше да триумфира през май 1945-а и досега. Негова насъщна потребност е да изтъква победата си над бившия съюзник Хитлер поради градивната липса на нещо друго. Отчайваща липса на градивност и способност за развитие у един от победителите във Втората световна война, подпалил я заедно с идейния си близнак – нацистка Германия.

Нацистката свастика и сърпът-чук, както и други символи на двамата подпалвачи на ВСВ, е редно да са еднакво недопустими където и да е по света. Като става обаче въпрос за България, която тъй както е член на НАТО и ЕС, е все още в бившите си окови на най-верен съюзник на наследника на СССР – Русия, то съветските и руски символи все по-агресивно налазват днешния ден на европейска България с претенция да си я върнат – където е била. И където може би ѝ се полага, щом не предприема нищо по въпроса.

На тумбака на президента на „Славия“ пише „Армия России“.

Значи, седим и чакаме да ни налазят и налазват все повече разни човечета – необозначени зелени оттам и наши тукашни – нароени безбройно.

А всичко започна от един мач уж. Уважавам победата на „Славия“, но се безпокоя, че мачът за уж натовска и европейска България е предрешен в полза на Русия – с този управленски и опозиционен парламентарен ресурс, с който разполагаме засега.


Рубриката „Вашият коментар“ дава възможност на читателите на „Площад Славейков“ да станат и автори в сайта. Вие, нашите гости, често коментирате под статиите ни във Фейсбук, но някои от текстовете заслужават отделна публикация. Затова ви каним сред нас! Очакваме вашите текстове, подписани с истинското ви име. Изпращайте своите материали, анализи, коментари или художествена литература на имейл mail@ploshtadslaveikov.com.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg