Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

По-високо билото, стършели!

Карикатурата на „Стършел“ по повод посещението на френската президентска двойка у нас - проява на лош вкус, много лош вкус

Французите биха нарекли карикатурата на Ивайло Нинов в „Стършел“ faux pas (погрешен ход). - По-високо билото, стършели!

Французите биха нарекли карикатурата на Ивайло Нинов в „Стършел“ faux pas (погрешен ход).

Много обичам вестник „Стършел”, но този път и те нарушиха добрия тон. Видяхте ли вчерашния брой? На челната страница има крайно злополучна карикатура от инак обикновено духовития Ивайло Нинов. На карикатурата двама души от българската Национална служба „Охрана” се чудят каква закуска да поднесат на семейство Макрон и единият от тях казва, че съпругата на френския държавен глава закусва с… бръчките си.

Това е безобразна грубиянщина в най-лошия стил на медиите-бухалки. Не съм очаквал, че толкова лош тон е възможен в „Стършел”, от който съм свикнал да очаквам остър, но смислен хумор. Сатирата може да бъде не просто силна, а направо безпощадна, но това се отнася до идеи, практики и престъпления на властите – а не до нечий външен вид. Нека ми бъде позволено да припомня, че например г-н Пеевски е недолюбван от много българи не заради това, че не е красавец, а защото го подозираме в незаконни деяния. Ето повод за карикатури.

Отделен въпрос е, че г-жа Макрон просто изглежда чудесно и опитът за хумор на Ивайло Нинов в случая е напълно пропилян. Но това всъщност няма значение. Дори тя да беше с външния вид на морско чудовище, това пак нямаше да е добра цел за виц и карикатура. Може би г-н Нинов е искал да опита опасната слава на френския „Шарли Ебдо”. Само че френските сатирици си позволяват да се целят много по-високо (и платиха страшно висока цена за това). Те си правят жестоки шеги с идеи и ценности, а не с бръчки и години. По-високо билото, майсторе!

Добрите медии в България останаха толкова малко, че просто не можем да си позволим повече лош правопис, нито несполучливи и безсмислени карикатури. И е недопустимо карикатуристите ни да обслужват дебелашкия популизъм, народняшката мода в хумора. Не че съпругата на френския президент е недосегаема за шеги – даже напротив. Тя може да бъде критикувана например за помпозността на своето квазимонархическо поведение, както и за това, че превърна семейното си положение в държавна длъжност. Тук има нещо смешно, което може да даде много теми на карикатуристи и сатирици.

Но подигравката с бръчките е низост, която не подхожда на „Стършел”. Надявам се никога повече да не видя подобно недомислие на страниците му. И съм сигурен, че Ивайло Нинов ще намери далеч по-благодатен материал за работа сред нелепостите на нашия обществен живот. Например грубите нарушения на Закона за държавния протокол при посрещането на френската двойка от българския премиер на летището във Варна.


Вижте още: БРИЖИТ МАКРОН: XXI В. ЩЕ ПРИНАДЛЕЖИ НА ЖЕНИТЕ

„ШАРЛИ ЕБДО“ С ЕЛЕГАНТНА ШЕГА ЗА СЕМЕЙСТВО МАКРОН

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС