Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

По закона на писателя и завръщането на „Калуня-каля“

Съпругата на писателя Георги Божинов Минка Божинова в кадър от документалния филм "По закона на писателя", който ще бъде показан на премиерата на "Калуня-каля" в Благоевград.  - По закона на писателя и завръщането на „Калуня-каля“

Съпругата на писателя Георги Божинов Минка Божинова в кадър от документалния филм "По закона на писателя", който ще бъде показан на премиерата на "Калуня-каля" в Благоевград.

Десет години след смъртта на писателя Георги Божинов един негов забравен роман бе признат от родното четящо общество за шедьовър. Закъснялата слава на „Калуня-каля“ и неласкавата съдба на създателя й са в състояние да трогнат дори обръгналия от жестокостта на соца и пречупения от жестокостта в изкуството в тоталитарните години съвременник на Божинов, но и всеки жител на днешна България, който не е изгубил чувствителността си по време на прехода.

kalunia

На 27 януари – в деня, в който Георги Божинов би навършил 91 години, „Калуня-каля“ ще бъде представена в Благоевград, където са преминали най-зрелите и силни години на писателя. В този град той е бил кореспондент на в. „Отечествен фронт“, БТА и в. „Труд“, там е писал и загубил работата си заради един свой пътепис в сп. „Септември“, в който описал орисията на петима българи в сталинските лагери в Сибир.

Премиерата на „Калуня-каля“ ще бъде в Голямото концертно студио на Радио Благоевград от 18 ч. Водещ ще бъде Деян Енев, който извади книгата от литературното небитие.

По време на събитието ще бъде прожектиран документалният филм „По закона на писателя“ – за завръщането на „Калуня-каля“ в българската литература и за нейния автор Георги Божинов. Режисьор на лентата е Давид Иерoхам. Създадена е с участието на Деян Енев, Яна Божинова, Милка Рускова, Валентин Караманчев, Валентин Георгиев, Никола Радев, Кирил Караколев, Стойо Вартоломеев.

Интересът към романа-явление „Калуня-каля“ е огромен. За по-малко от три месеца след отпечатването му три тиража бяха напълно изчерпани. Сега „Калуня-каля“ излезе в четвърти тираж. Книгата възбуди голям читателски и критически интерес. Издателството я обяви за свой български роман на годината, а по време на ежегодния Панаир на книгата забравеният шедьовър получи още две престижни годишни отличия – почетна награда от книжарници „Хеликон“ и „Златен лъв“ от Асоциация „Българска книга“ за издателски проект с най-голяма обществена значимост за 2014 г.

 

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg