По закона на писателя и завръщането на „Калуня-каля“

Съпругата на писателя Георги Божинов Минка Божинова в кадър от документалния филм "По закона на писателя", който ще бъде показан на премиерата на "Калуня-каля" в Благоевград.  - По закона на писателя и завръщането на „Калуня-каля“

Съпругата на писателя Георги Божинов Минка Божинова в кадър от документалния филм "По закона на писателя", който ще бъде показан на премиерата на "Калуня-каля" в Благоевград.

Десет години след смъртта на писателя Георги Божинов един негов забравен роман бе признат от родното четящо общество за шедьовър. Закъснялата слава на „Калуня-каля“ и неласкавата съдба на създателя й са в състояние да трогнат дори обръгналия от жестокостта на соца и пречупения от жестокостта в изкуството в тоталитарните години съвременник на Божинов, но и всеки жител на днешна България, който не е изгубил чувствителността си по време на прехода.

kalunia

На 27 януари – в деня, в който Георги Божинов би навършил 91 години, „Калуня-каля“ ще бъде представена в Благоевград, където са преминали най-зрелите и силни години на писателя. В този град той е бил кореспондент на в. „Отечествен фронт“, БТА и в. „Труд“, там е писал и загубил работата си заради един свой пътепис в сп. „Септември“, в който описал орисията на петима българи в сталинските лагери в Сибир.

Премиерата на „Калуня-каля“ ще бъде в Голямото концертно студио на Радио Благоевград от 18 ч. Водещ ще бъде Деян Енев, който извади книгата от литературното небитие.

Andre Rieu / Андре Рийо

По време на събитието ще бъде прожектиран документалният филм „По закона на писателя“ – за завръщането на „Калуня-каля“ в българската литература и за нейния автор Георги Божинов. Режисьор на лентата е Давид Иерoхам. Създадена е с участието на Деян Енев, Яна Божинова, Милка Рускова, Валентин Караманчев, Валентин Георгиев, Никола Радев, Кирил Караколев, Стойо Вартоломеев.

Интересът към романа-явление „Калуня-каля“ е огромен. За по-малко от три месеца след отпечатването му три тиража бяха напълно изчерпани. Сега „Калуня-каля“ излезе в четвърти тираж. Книгата възбуди голям читателски и критически интерес. Издателството я обяви за свой български роман на годината, а по време на ежегодния Панаир на книгата забравеният шедьовър получи още две престижни годишни отличия – почетна награда от книжарници „Хеликон“ и „Златен лъв“ от Асоциация „Българска книга“ за издателски проект с най-голяма обществена значимост за 2014 г.

 

Bookshop 728×90