Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Победа! Митовски започна да плаща

Димитър Митовски е платил основно на актьорите в главните роли, останалите продължават да чакат хонорарите си. - Победа! Митовски започна да плаща

Димитър Митовски е платил основно на актьорите в главните роли, останалите продължават да чакат хонорарите си.

Бунтът на Искра Донова срещу продуцентите Димитър Митовски и Димитър Гочев даде резултат! „Камера“ започна да изплаща хонорарите на актьорите от сериалите „Революция Z“ и „Фамилията“, които месеци наред чакаха трудът им да бъде заплатен. 

Донова, на която Митовски и Гочев не дължат твърде големи суми, първа въстана срещу мълчанието им и протакането. Направи го със статус във фейсбук: „На вниманието на актьорите, участвали в „Революция Z“ и „Фамилията“ и по-скоро на тези 90 и няколко процента, на които не е платено: правя затворена група, за да се види кои сме, колко и докога не са ни плащали. Тъй като не мога да ви издирвам поединично, моля тези от вас, на които им писна мрънкането по кафенца с колеги и са готови с името си да застанат зад някакви действия, да ми пишат. На останалите, които се надяват някой друг да им гони правата, им пожелавам приятни снимки!“

Пред „Площад Славейков“ по-късно Донова обясни: „В следствие на дълги месеци преговори кога ще ми бъдат изплатени хонорарите за сериала „Фамилията“, който снимах през месец декември, вече ми писна. Чух, че доста колеги също не са получили пари, и реших да поема някаква инициатива. Надявам се с колегите да направим нещо заедно, но мога и сама“.

Последва шумен скандал и Митовски се принуди да даде публично обяснения: „Да, наистина има забавяне с плащането на някои от хонорарите на част от екипа. Проведени са разговори с всеки един от тях и със сигурност всеки ще си получи полагащите му се възнаграждения“.

По-късно Митовски обясни забавянето на плащанията не е чуждо на продуцентския бизнес: „Бих казал, че в момента това е практика и в цялата държава поради силната икономическа криза“.

Продуцентската компания „Камера“ бе защитена от Асоциацията на филмовите продуценти с официална позиция, подписана от председателя й Евтим Милошев.

„Асоциацията на телевизионните продуценти е обезпокоена от това, че случаят се тълкува от медиите по начин, който уронва доброто име и престижа на редица авторитетни хора, – заяви в отворено писмо Милошев. – Подобни събития хвърлят сянка върху имиджа на бизнеса като цяло и предотвратяването им е въпрос не само на добра воля, но и на единни стандарти и ясна регулация на отношенията между всички субекти, въвлечени в процеса – телевизии, продуцентски компании и професионалисти, работещи в лично качество“.

След серия от срещи на Димитър Митовски с ръководствата на телевизиите, за които „Камера“ произвежда сериали, преди дни продуцентът е превел първи транш от дължимите хонорари. Засега само на актьорите в главните роли. Изпълнителите на второстепенните образи все още си чакат парите.

„Площад Славейков“ ще проследи ще получат ли и останалите актьори парите си от Митовски и Гочев!

 

 

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg