POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Победа на Амазонската джунгла срещу добива на нефт

Канадска компания отказа концесия в Перу, застращаваща изолирани местни племена

Перуанските туземци рядко излизат пред непознати. Снимка: Жан-Пол Бел - Победа на Амазонската джунгла срещу добива на нефт

Перуанските туземци рядко излизат пред непознати. Снимка: Жан-Пол Бел

Канадска нефтена и газова компания реши да спре огромна концесия в Перуанска Амазония, разглеждана като заплаха за местни племена, живеещи в изолация, предава „Индипендънт“.

„Тихоокеански сондаж и добив“, започнала първата фаза на проучването за нефт през 2012 г., по-рано бе получила правото да търси петрол в гигантска площ с много богато биоразнообразие. Смята се, че районът е дом на повече племена в изолация, откъдето което и да е друго място в света.

Концесията включва около 40% от националния парк „Сиера дел Дивизор“, открит през 2015 г. Тя се простира на повече от 1 милиона хектара и се предполага, че съдържа близо милиард барела нефт, годни за добив. Но отдаването на площта за сондажи предизвиква масова съпротива в Перу и съседна Бразилия от години.

Добивът изисква продължително и постоянно нахлуване в района, което води до рязкото увеличаване на риска за принудителен контакт с изолирани племена. Това ги прави потенциални жертви на насилие от нашественици, които си присвояват земите и ресурсите им, както и по-уязвими към заболявания, срещу които нямат съпротивителни сили (като грип и дребна шарка).

Решението на компанията да се оттегли от Перу първо бе обявено от британската неправителствена организация „Сървайвъл интернешънъл“, която се позовава на писмо от 13 март 2017 г. от мениджъра в канадската фирма Алехандро Хименес Рамирес. Последната дата на договора на „Тихоокеански сондаж и добив“ е била 17 март.

Новото управление на нефтената компания е решило да изостави правото си за сондаж и добив и да върне незабавно площите на „Перупетро“ (перуанското държавно дружество, което отговаря за концесиите).

Пред „Гардиън“ Дейвид Фрийтас от Регионалната федерация на туземците ORPIO определи решението като „добра новина“, но предупреди, че концесията все още съществува и различна компания може да се опита да я получи и да започне добив на нефт в района.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg