СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Победа за студентите, СУ няма да вдига таксите

Очакваше се Академичният съвет да ги увеличи с 10%

По предложение на ректора проф. Иван Илчев Академичният съвет взе решение да замрази таксите за студенти. - Победа за студентите, СУ няма да вдига таксите

По предложение на ректора проф. Иван Илчев Академичният съвет взе решение да замрази таксите за студенти.

Академичният съвет на Софийския университет се е отказал от увеличението на студентските такси, научи „Площад Славейков“. Решението за замразяването им е било взето на заседание в сряда.

Очакванията бяха Съветът да гласува предложение за увеличение на годишните такси на студентите бакалаври с 10%. Това срещна сериозен отпор от страна на възпитаниците на университета, а Студентският съвет организира онлайн референдум по темата. Учащите заплашиха и да протестират ефективно в петък (27 февруари), ако таксите бъдат вдигнати. Неофициално се говореше, че ръководството иска с увеличените събирания да попълни дупка в бюджета на СУ, която е в размер на няколко милиона лева.

Острата ответна реакция е сред причините по предложение на ректора проф. Иван Илчев Академичният съвет (АС) да вземе решение за замразяване на таксите.

„Радваме се, че от страна на ръководството има проявено разбиране и желание за съвместна дейност! Наясно сме, че сега е важно студентите да се обединят около идеята за общи действия за постигане на поставената цел, а именно – разрешаване на проблема в дългосрочен план“, посочиха в своя позиция от Студентски съвет.

Дори и АС да бе взел решение за вдигането на таксите, това нямаше директно да влезе в сила. Държавните такси се увеличават единствено от Министерския съвет по предложение от просветното министерство. Университетите на своя глава могат да вдигат таксите единствено на студентите в магистърска степен, платено обучение.

 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg