СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Победителят в конкурса за паметник на Алеко

Скулпторът Борис Борисов ще извае своя Щастливец за бул. „Витоша“

Идеята на Борис Борисов ще бъде реализирана на столичния бул. „Витоша“. - Победителят в конкурса за паметник на Алеко

Идеята на Борис Борисов ще бъде реализирана на столичния бул. „Витоша“.

Борис Борисов е победителят в конкурса за паметник на Алеко Константинов в центъра на София.  Скулпторът е част от проекта на „Виктория 2011“ ЕООД, в чийто екип влиза още архитект Пламен Цанев. Техният Щастливец ще бъде изваян до изхода за метрото на бул. „Витоша“ – фигурата му е изправена, облегната на стълб с табели на дестинации, описани в книгите му.

Победителят е избран единодушно от журито на конкурса, в което влизат 17 души, между които д-р арх. Благовест Вълков (председател на комисията), Аделина Филева, арх. Пламен Генов, Богомил Живков, Камен Цветков, Галина Бежанска, Борислав Бориславов и др. Тандемът Борисов-Цанев е получил 88 точки от максималните 100. Изпълнението на проекта ще струва на Столична община 54 900 лв.

Журито има препоръки към победителите за изчистване на идеята.

Журито има препоръки към победителите за изчистване на идеята.

Първото място носи на Борисов и Цанев награда от 2 хил. лв. На второ място журито е класирало проекта „Щастливеца“ на скулптора Гълъбин Христов с 66,58 точки, наградата е 1500 лв. Третото място е отредено за идеята на скулптора Неделчо Костадинов – журито му е дало 52, 71 точки, а Общината – 1000 лв. На четвърто място остава варианта на Георги Чапкънов с 52 точки и без парична награда.

Чапкънов бе победител в предишния конкурс за паметник на Алеко на бул. „Витоша“, но Столична община реши да анулира състезанието и да го проведе отново.

Класацията втория път е единодушно приета от журито – без възражения и особени мнения.

„Проектът изобразява фигурата на Алеко Константинов стояща, което е по-доброто решение с оглед размера и мащаба на пространството, както и значителният брой хора, които го населяват… – гласят мотивите на специалистите в журито. – Положително е хрумването да се включи в композицията и стълбът за улично осветление, с което цялостната композиция става по-значителна като обем и мащаб – което архитектурно и градоустройствено е успешна идея. В този проект се предлага най-приемлив портрет на Алеко Константинов.“

Аргументите за седящите фигури на Алеко (в проектите на Неделчо Костадинов и Георги Чапкънов) от комисията са, че изобразяването по този начин е неуместно поради липсата на собствено пространство и сливането й с движещите се в зоната хора:

„Неоригинално вече за София е даването на възможност на разхождащите се да „приседнат“ на свободния стол „на маса“ с писателя. Двусмислено и профанизиращо идеята за диалог и народностност на големия творец. Писателското изкуство, към което принадлежи Алеко Константинов, не е изобразено изобщо. Портретът е неудовлетворителен.“

Комисията смята, че има какво още да бъде подобрено и в проекта на победителя. Затова дава следните препоръки за корекции на скулптурната композиция:

„Наличието в композицията на два елемента (куфар и табели с имена на дестинации) преувеличава образа на Алеко Константинов като пътешественик и пътеписец, а в същото време твърде незначително, неизразително и неубедително той е представен като писател (държи книга – двусмислено обстоятелство, което не означава само писане, но и четене и преподаване. Т.е. този жест е многозначителен и недостатъчен за целта.) Журито препоръчва авторите да помислят за преработка на композицията в рамките на представената като цяло идея и преодолеят посочения недостатък.“

Ето точното място, на което ще бъде поставен паметникът на Алеко Константинов:

Aleko-karta3

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС