POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почетна „Златна палма“ за Ален Делон

Близо 60 години след първата му поява на червения килим в Кан

През годините Ален Делон успява да поддържа невероятен баланс с участието си във филми с висок интелектуален и естетически рейтинг, и същевременно в зрителски хитове с огромен касов успех, без да прави компромиси с добрия вкус. - Почетна „Златна палма“ за Ален Делон

През годините Ален Делон успява да поддържа невероятен баланс с участието си във филми с висок интелектуален и естетически рейтинг, и същевременно в зрителски хитове с огромен касов успех, без да прави компромиси с добрия вкус.

Както всяка година, и сега дирекцията на фестивала в Кан обяви предварително избраника за нов носител на почетна „Златна палма“ за цялостен принос към световното кино. Този път изборът е легендарната звезда от екрана и всеобщ зрителски любимец в продължение на повече от 60 години Ален Делон.

Едва ли е необходимо да се обяснява кой е той, но дори само беглото споменаване на забележителната му филмография респектира с десетки заглавия и бляскави екранни роли. Снимал се е в 107 филма и след пауза през последните седем години днес отново е ангажиран в предстоящия проект „Празна къща“ на реж. Патрис Льокон.

А се появява на големия екран през далечната 1957 година във филма „Quand la femme s’en mêle“ на реж. Ив Алегре. Но тази банална крими-любовна история не прави особено впечатление. Следват още няколко подобни участия в малки редови филми, докато през 1960 година е забелязан от великия италиански режисьор Лукино Висконти. Той го ангажира за главната роля във филма „Роко и неговите братя“ (1960), където на екрана е редом с ярки актьори като Ренато Салватори и Ани Жирардо. За няколко месеца филмът обикаля целия свят и Ален Делон се превръща в звезда от първа величина!

Красив, елегантно мъжествен, обаятелен, с чаровно излъчване и магнетична привлекателност, той мощно завладява екрана, като че ли да замести непрежалимия всеобщ любимец и прекрасен актьор Жерар Филип (1922 – 1959), отишъл си без време само на 37 години!

Утвърждаването на Ален Делон като действително силен актьор, а не просто пореден екранен фойерверк, идва отново под вещата режисура на Лукино Висконти в неговия шедьовър „Гепардът“ (1963, „Златна палма“), екранизация по романа на Джузепе Томази ди Лампедуза. В този забележителен класически филм Ален Делон играе редом с новото италианско откритие Клаудия Кардинале и могъщия драматичен актьор Бърт Ланкастър. Но междувременно е поканен и от Микеланджело Антониони в неговия знаков филм „Затъмнението“ (1962), където е на екрана със забележителната актриса Моника Вити.

През годините Ален Делон успява да поддържа невероятен баланс с участието си във филми с висок интелектуален и естетически рейтинг, и същевременно в зрителски хитове с огромен касов успех, без да прави компромиси с добрия вкус. Така в кариерата му следват още десетки роли в заглавия на талантливи и авторитетни режисьори (Жан-Люк Годар, Джоузеф Лоузи, Жан-Пиер Мелвил), които канят Ален Делон, преценявайки, че присъствието му във филма не само гарантира зрителски успех, но и изграждането на психологически достоверни персонажи, защитени с безспорен актьорски талант.

Междувременно очарователното криминале „Борсалино“ (1970, реж. Жак Дере) става абсолютен зрителски хит, благодарение на невероятното актьорско дуо Ален Делон и Жан-Пол Белмондо! Преди това „Самураят“ (1967, реж. Жан-Пиер Мелвил) е отнесъл славата му дори в Япония, където се превръща в екранна икона. С подобен невероятен боксофис са хитовете „Черното лале“ (1969, реж. Кристиан Жак) и „Зоро“ (1975, реж. Дучо Тесари). Шансът го среща и с великия актьор Жан Габен (1904 – 1976), огромно име още от времето на френския поетичен реализъм през 30-те години на миналия век. Двамата играят заедно в носталгичното криминале „Двама мъже в града“ (1973, реж. Жозе Джовани) – един от последните филми на невероятния Жан Габен, самият той цяла епоха в европейското кино.

Бляскавата кариера на Ален Делон и тясно свързана с фестивала в Кан. Той преминава за първи път по червения килим на Лазурния бряг още през 1961 г. като актьор във вече забравения филм „Играта на живота“ (реж. Рене Клеман). Но по-късно дефилира на булевард „Кроазет“ с епохалните филми на Висконти, Антониони, Лоузи.

Получавайки почетната „Златна палма“ за цялостен принос към световното кино, той ще се нареди в кохортата на вече удостоените с това високо отличие негови колеги – актьори Жан-Пол Белмондо, Жан-Пиер Лео, Клинт Истууд, Жана Моро, Джейн Фонда и режисьори като Бернардо Бертолучи, Уди Алън, Мануел де Оливейра, Анес Варда.

Отсега можем да си представим въодушевлението и аплодисментите във Фестивалния дворец, когато 84-годишният актьор застане на осветената сцена с цялото си достолепие и огромно обаяние на безспорен екранен корифей.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg