Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Почетна „Златна палма“ за Марко Белокио, поет в киното

Режисьорът ще представи филма си „Маркс може да почака“ в Кан

Марко Белокио в Кан през 2019 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Почетна „Златна палма“ за Марко Белокио, поет в киното

Марко Белокио в Кан през 2019 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

След Джоди Фостър, която „освети“ откриването на „Кан 2021“ и заслужено получи почетна „Златна палма“ за цялостен принос към световното кино, при закриването на фестивала, вечерта на 17 юли, със същото престижно почетно отличие ще бъде удостоен един от ветераните на европейското кино – италианският режисьор Марко Белокио. Така организаторите не само отдават заслужена почит към големия майстор, но и прехвърлят своеобразен мост между две поколения, съответно в американското и в европейското кино.

Марко Белокио е роден на 9 ноември 1939 г. в Пиаченца, област Емилия-Романя. Започва с късометражни филми през 1961 г., но се утвърждава с втория си игрален филм „Юмруци в джобовете“ (1965), който му носи награди от Локарно и Венеция и така се включва стремително като един от младите автори – обновители в италианското кино като своеобразно продължение на естетиката на неореализма. От друга страна мощната социално-психологическа драма разтърсва с директни атаки към католицизма, което го родее с любимите му режисьори Луис Бунюел и Микеланджело Антониони. Следват силните му десетилетия с редица забележителни филми като „В името на Отца“ (1971); политическата драма „Публикувайте чудовището на първа страница“ (1972) с бляскавото участие на Джан Мария Волонте; историческата драма „Хенри ІV“ (1984, по пиесата на Луиджи Пирандело); политико-любовната драма „Дяволът в плътта“ (1986); много силната политическа трагедия „Добро утро, нощ“ (2003) по действителните събития с отвличането и смъртта на бившия италиански министър-председател Алдо Моро. И така до мощната антимафиотска сага „Предателят“ (2019) по действителната история на сицилианския „бос на два свята“ Томазо Бускета, първият информатор на полицията от 1980-е години.

Тъкмо с този свой 50-и режисьорски филм Марко Белокио участва в основния конкурс в Кан. А сега по повод удостояването му с почетна „Златна палма“ той ще покаже най-новия си документален филм „Маркс може да почака“ (2021). Зад това енигматично заглавие се крие искрена изповед за драмата в неговото семейство след самоубийството на брат му – близнак само на 29 години. Филмът, който все още е под ембарго, ще бъде част от лекцията му на специално организирания в Кан мастерклас.

Аргументи за високото почетно отличие споделя г-н Тиери Фремо, артистичен директор на фестивала в Кан:

„След неговите приятели режисьори Маноел де Оливейра, Бернардо Бертолучи, Аньес Варда, ние сме горди и щастливи да отличим един от най-големите майстори на италианското кино 56 години след забележителния му авторски филм „Юмруци в джобовете“, който го представи като забележителен кинематографист и поет“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg