Почина академик Благовест Сендов

Нееднозначно приемана, но много активна фигура в българската наука, политика и дипломация

Акад. Благовест Сендов е роден през 1932 г. в Асеновград. Снимка: БГНЕС - Почина академик Благовест Сендов

Акад. Благовест Сендов е роден през 1932 г. в Асеновград. Снимка: БГНЕС

На 87-годишна възраст почина академик Благовест Сендов. Кончината му е настъпила на 19 януари, съобщават от БАН.

Видният български учен бе нееднозначно приемана, но много активна фигура в българската наука, политика и дипломация. През годините той заема редица водещи позиции в българското общество, в управлението на държавата и член на редица международни организации – ректор на Софийския университет, главен научен секретар на Българската академия на науките, председател на Българската академия на науките, председател на Народното събрание, посланик на България в Япония.

Благовест Сендов се занимава с иновации в полето на науките, заради което получава и академична титла. Едно от най-сериозните му постижения е внедряването през 1979 г. на нова образователна система в ранното училищно обучение, която се основава върху интегрирането на учебните предмети. Фокусът ѝ е върху развиването на въображение у децата, набляга върху възможността за самостоятелна подготовка, а не заучаване на уроци. Системата „Сендов“ работи успешно до 1992 г., когато е отменена, макар и да се отчитат добрите резултати при учениците, обучавани по нея. Днес отново се водят дебати за реформа в образованието, която много напомня въведената от Сендов преди 40 години.

Акад. Сендов вкарва инфоматиката като училищен предмет дълго преди ерата на масовата компютризация. Негова заслуга е създаването на Национален фонд за научни изследвания през 1986 г. НФНИ е организиран по модела на американския NSF (National Scientific Foundation) и е първият в рамките на тогавашните социалистически страни.

Америка за България

Благовест Сендов получава достойно признание в Европа и света. Той е президент и пожизнен почетен президент (от 1985-а) на Международната асоциация на университетите (AIU), председател (1984 – 1992) и почетен председател на Международната федерация за обработка на информацията (IFIP), вицепрезидент (1986 – 1990) на Международна програма по информатика на ЮНЕСКО, член (1986  -1990) на Изпълнителното бюро и Генералния комитет на Международния съвет на научните съюзи (ICSU), зам-председател на Балканския математически съюз. Част е от Украинската академия на науките. Член е на Американското математическо дружество (AMS) и на Британското компютърно дружество.

Той е зам.-председател (1980 – 1990) на Световния съвет на мира, член (1986 – 1990) на Изпълнителния комитет на Борда на директорите на Международната фондация за оцеляване и развитие на човечеството.

Поклонението ще бъде на 23 януари, четвъртък, от 11 ч. в сградата на Народното събрание, бившия Партиен дом.