Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Почина академик Стефан Воденичаров

Бивш председател на БАН и министър на образованието, автор на над 70 патента

„Малките стопанства у нас, когато продават стока собствено производство, трябва да бъдат освободени от данъци“, заяви пред „Площад Славейков“ акад. Стефан Воденичаров. Снимки: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Почина академик Стефан Воденичаров

„Малките стопанства у нас, когато продават стока собствено производство, трябва да бъдат освободени от данъци“, заяви пред „Площад Славейков“ акад. Стефан Воденичаров. Снимки: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

На 75 години си отиде бившият председател на БАН Стефан Воденичаров, съобщиха от Българската академия на науките. Смъртта му е настъпила на 8 юни.

Стефан Воденичаров е машинен инженер, учен и академик на БАН. Между 6 февруари 2013-а и 13 март 2013 г. е бил министър на образованието, младежта и науката. Бил е директор на Института по металознание, съоръжения и технологии „Академик Ангел Балевски“ при БАН в София. Председател на Общото събрание на БАН (2008 – 2012).

Автор е на повече от 70 патента. Ръководител е на 207 научни проекта и 21 научни разработки в областта на енергетиката и отбраната. Участва като експерт в национални и международни организации. Акад. Воденичаров е участвал в редица експертни органи в България и чужбина, през годините е получил голям брой отличия и награди.

През 2016 г. в интервю пред „Площад Славейков“ акад. Воденичаров заяви, че управниците на България не оценяват потенциала на БАН:

„Според мен проблемът на България е, че всеки, който дойде да я управлява, неговият времеви период е 4 години, до следващото гласуване. На власт идва нова партия и тя влиза в 4-годишния цикъл, заявявайки: „Тези преди нас не направиха нищо, започваме отначало“. Когато винаги започваш отначало, къща не можеш да построиш, къща се строи с надграждане. Ние нямаме национални цели за следващите 25-30 години. В Академията този материал е създаден заедно с учени от университетите. „Национални цели и приоритети за устойчиво развитие на България“ е труд, който стоя в парламента година и половина“.

Според него държавата ще се измъкне от недоимъка с 5 национални цели – възстановяване на изгубените индустрии, биоземеделието, билкарството, туризма около минералните извори и високите технологии.

Вижте още: АКАД. СТЕФАН ВОДЕНИЧАРОВ: БЕЗ ЕКСПЕРТИ БЪЛГАРИЯ Е БЕЗ КОРМИЛО

Поклонението ще бъде на 11 юни, четвъртък, от 11 ч. в Големия салон на БАН на ул „15-и ноември” №1.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах