Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина актьорът Досьо Досев

Досьо Досев (1934-2022) - Почина актьорът Досьо Досев

Досьо Досев (1934-2022)

Актьорът Досьо Досев е починал, съобщи Българското национално радио, цитирайки думите на близкия му приятел Христо Бардуков от община Созопол, където Досев прекара последните години от живота си.  Доайенът на българската актьорска гилдия си е отишъл в Созопол на 88-годишна възраст.

„Созопол и България осиротяха! Напусна ни един велик актьор, добър приятел и голям Човек! Почивай в мир, бате Доси!!! Благодаря ти за всичко! ПОКЛОН!!!”, написа Бардуков във Фейсбук.

Доси Досев е роден София на 12 април 1934 г., завършил е ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов” през 1955 г. Бил е част от трупата на бургаския театър в златния му период, когато режисьори в театъра са Вили Цанков, Юлия Огнянова и Методи Андонов, напуска след разпадането на групата. Той е бил част от актьорския състав на Народния театър за младежта в столицата (1961 – 1965) и впоследствие на Театър „София“, на чиято сцена играе над 4 десетилетия.

Снимал се е в близо 70 филма. Сред тях са „Привързаният балон”, „Гибелта на Александър Велики”, „Мъже в командировка”, „Иван Кондарев”, „Масово чудо”, „Вик за помощ”, „Версенжеторикс”, „Пансион за кучета”, „Подгряване на вчерашния обед”, „Принцът и просякът”.

Носител е на наградата „Златен век – огърлие“ от 2019 година.

Поклонението пред актьора ще е в Созопол.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg