Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Почина актьорът Макс Райт, бащата от „Алф”

Макс Райт като Уили Танер заедно с Алф - Почина актьорът Макс Райт, бащата от „Алф”

Макс Райт като Уили Танер заедно с Алф

Отиде си Макс Райт, когото познаваме най-добре от ролята на вечно загрижения баща, приютил в семейния дом извънземното Алф от едноименния сериал на NBC от 80-те години на миналия век. Той беше на 75.

Актьорът е починал в сряда, 26 юни, в дома си в Лос Анджелис. Неговият син Бен е потвърдил новината пред „Холивуд Рипортър” без повече подробности, но е известно, че Райт водеше дълга битка с онкологично заболяване.

Роденият в Детройт актьор често играеше притеснени герои, беше ветеран на сцената, дебютирал на Бродуей през 1968 г. в „Голямата бяла надежда“ – пиеса и постановка, спечелила „Тони”, „Пулицър” и други награди.

Самият той бе номиниран за театралната награда „Тони” за най-добър актьор през 1998 г. за ролята на Павел Лебедев в „Иванов”, играл е на Бродуей и в друга класика на Чехов – „Вишнева градина”.

През 80-те Райт се снима в комедийни сериали като „Buffalo Bill“ и „Norm“ (1999-2001). За кратко се появява и като управител на кафенето „Сентрал Перк” в два от най-ранните епизоди на „Приятели”.

На големия екран той бе един от футуристичните учени в комедията на Алън Аркин „Саймън” (1980), игра и в „Ах, този джаз” (1979), „Червените” (1981) на Уорън Бийти, „Ужилването II” (1983), „Touch and Go“ (1986), „Soul Man“ (1986),„The Shadow“ (1994), „Сън в лятна нощ” (1999) и „Кедри в снега” (1999).

От 1986-а до 1990 г. Райт стана много популярен по цял свят с ролята на Уили Танер – социален работник и бащата в семейството, където се е настанил извънземният Алф.

„Макс беше толкова убедителен, че благодарение на него напълно забравяхме, че Алф е кукла”, казва Том Пачет, един от двамата създатели на сериала.