Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина актьорът Николай Станчев

Николай Станчев (1961 - 2021). Снимка: Драматичен театър - Пловдив - Почина актьорът Николай Станчев

Николай Станчев (1961 - 2021). Снимка: Драматичен театър - Пловдив

Почина актьорът Николай Станчев, популярен сред широката публика с участието си в сериали като „Седем часа разлика“, „Под прикритие“ и „Стъклен дом“, съобщават от Съюза на артистите. Отишъл си е часове, след като празнува своята 60-годишнина на 1 август.

Станчев е роден в Пловдив през 1961 г. Завършва ВИТИЗ през 1984г. в класа на проф. Гриша Островски. От 1984 до 1987 г. играе по разпределение в МДТ „Константин Кисимов“ – Велико Търново, а в периода 1987-1991 е актьор в Драматичен театър – Пловдив. От 1991 г. е на свободна практика и паралелно с ролите в киното и телевизията, продължава да играе и на театралната сцена – през последния сезон е излизал пред публика в „Боряна“ и „Майстори“, постановки на Драматичен театър – Пловдив.

В периода от 1991 до 1994 г. играе в трупата на Малък градски театър – Пловдив. През 1994 г. се присъединява към състава на театър „Аврил“ в Париж. Завръща се в България след две години и за известно време прекратява актьорската си кариера. На сцената се качва отново през 2008 г. като гост актьор в постановката на пловдивския драматичен театър „Изстрели по никое време“ от Дж. Мун. В следващите години участва в „Очаквайки Годо“ от Самюъл Бекет, „Антракт“ от Александър Мардан и „Боряна“ от Йордан Йовков.

Изявява се активно в киното и телевизията, снима се в множество български и чужди продукции, сред които са филмите „Нощем с белите коне“, „Денят на Владетелите“, „Очите плачат различно“, „Чуждия син“, „Трите златни лъвчета“, „Последния владетел на Балканите“, „Далеч от брега“ и други. Има роли в сериалите „Седем часа разлика“, „Стъклен дом“, „Фамилията“, „Под прикритие“ и „Ягодова луна“. Наскоро е приключил снимки във втория сезон на сериала „Пътят на честта“.

Поклонението пред Николай Станчев ще се състои на 4 август от 11 ч. в Драматичен театър – Пловдив.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg