Софийски международен панаир на книгата

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Почина актьорът Тодор Близнаков

Тодор Близнаков (1951 - 2019) - Почина актьорът Тодор Близнаков

Тодор Близнаков (1951 - 2019)

На 67 години си отиде актьорът от Сатирата Тодор Близнаков. Тъжната вест съобщиха от театъра във Фейсбук. Причината за кончината му не се споменава.

„Светъл чешит, прекрасен приятел, от хората, с които се разбираш от половин усмивка, един поглед… – пишат за него колегите му от Сатиричния театър. – Безкрайно начетен, ходеща енциклопедия за музика, кино, литература… От актьорите, които могат да те изненадат с неочаквано решение, с щурост и усет към дребните подробности, правещи ролята жива и запомняща се.

Светъл ти път, Тоти! Ще те помним!“

Тодор Близнаков е роден на 17 октомври 1951 г. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на Анастас Михайлов. Актьорската му кариера започва в Драматичния театър в Добрич и продължава в Сливен. От 1996-а е част от трупата на Сатиричния театър, гостува и на сцените в „Сфумато“, Театър „София“ и Червената къща. В Сатирата играе в постановките „Още веднъж отзад“, „Ловчанският владика“, „Черна комедия“, „Преди последния спектакъл“, Вазовите „Службогонци“, „Параграф 22“, „Чайка“… Работил е с режисьорите Иван Урумов, Маргарит Минков, Илия Добрев, Недялко Делчев, Николай Поляков, Рашко Младенов.

Америка за България

Носител на „Аскеер“ от 1996 г. за поддържаща роля за образа на Педро във „Въведение в тяхната картина“ на Иван Урумов.

Играл е и в киното – в „Мадам Бовари от Сливен“ с режисьор Емил Цанев, „Емигранти“ на Ивайло Христов и Людмил Тодоров, „Моето мъничко нищо“ на Дочо Боджаков и в  „Хайка за вълци“.

Поклонението ще бъде на 2 юни, неделя, от 13 ч. в столичния храм „Свети Седмочисленици“.

КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР НА ТЕАТЪР ЛА СКАЛА – МИЛАНО (CAMERISTI DELLA SCALA)