Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Почина актьорът Тодор Близнаков

Тодор Близнаков (1951 - 2019) - Почина актьорът Тодор Близнаков

Тодор Близнаков (1951 - 2019)

На 67 години си отиде актьорът от Сатирата Тодор Близнаков. Тъжната вест съобщиха от театъра във Фейсбук. Причината за кончината му не се споменава.

„Светъл чешит, прекрасен приятел, от хората, с които се разбираш от половин усмивка, един поглед… – пишат за него колегите му от Сатиричния театър. – Безкрайно начетен, ходеща енциклопедия за музика, кино, литература… От актьорите, които могат да те изненадат с неочаквано решение, с щурост и усет към дребните подробности, правещи ролята жива и запомняща се.

Светъл ти път, Тоти! Ще те помним!“

Тодор Близнаков е роден на 17 октомври 1951 г. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на Анастас Михайлов. Актьорската му кариера започва в Драматичния театър в Добрич и продължава в Сливен. От 1996-а е част от трупата на Сатиричния театър, гостува и на сцените в „Сфумато“, Театър „София“ и Червената къща. В Сатирата играе в постановките „Още веднъж отзад“, „Ловчанският владика“, „Черна комедия“, „Преди последния спектакъл“, Вазовите „Службогонци“, „Параграф 22“, „Чайка“… Работил е с режисьорите Иван Урумов, Маргарит Минков, Илия Добрев, Недялко Делчев, Николай Поляков, Рашко Младенов.

Америка за България

Носител на „Аскеер“ от 1996 г. за поддържаща роля за образа на Педро във „Въведение в тяхната картина“ на Иван Урумов.

Играл е и в киното – в „Мадам Бовари от Сливен“ с режисьор Емил Цанев, „Емигранти“ на Ивайло Христов и Людмил Тодоров, „Моето мъничко нищо“ на Дочо Боджаков и в  „Хайка за вълци“.

Поклонението ще бъде на 2 юни, неделя, от 13 ч. в столичния храм „Свети Седмочисленици“.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3