Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина актьорът Тодор Близнаков

Тодор Близнаков (1951 - 2019) - Почина актьорът Тодор Близнаков

Тодор Близнаков (1951 - 2019)

На 67 години си отиде актьорът от Сатирата Тодор Близнаков. Тъжната вест съобщиха от театъра във Фейсбук. Причината за кончината му не се споменава.

„Светъл чешит, прекрасен приятел, от хората, с които се разбираш от половин усмивка, един поглед… – пишат за него колегите му от Сатиричния театър. – Безкрайно начетен, ходеща енциклопедия за музика, кино, литература… От актьорите, които могат да те изненадат с неочаквано решение, с щурост и усет към дребните подробности, правещи ролята жива и запомняща се.

Светъл ти път, Тоти! Ще те помним!“

Тодор Близнаков е роден на 17 октомври 1951 г. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на Анастас Михайлов. Актьорската му кариера започва в Драматичния театър в Добрич и продължава в Сливен. От 1996-а е част от трупата на Сатиричния театър, гостува и на сцените в „Сфумато“, Театър „София“ и Червената къща. В Сатирата играе в постановките „Още веднъж отзад“, „Ловчанският владика“, „Черна комедия“, „Преди последния спектакъл“, Вазовите „Службогонци“, „Параграф 22“, „Чайка“… Работил е с режисьорите Иван Урумов, Маргарит Минков, Илия Добрев, Недялко Делчев, Николай Поляков, Рашко Младенов.

Носител на „Аскеер“ от 1996 г. за поддържаща роля за образа на Педро във „Въведение в тяхната картина“ на Иван Урумов.

Играл е и в киното – в „Мадам Бовари от Сливен“ с режисьор Емил Цанев, „Емигранти“ на Ивайло Христов и Людмил Тодоров, „Моето мъничко нищо“ на Дочо Боджаков и в  „Хайка за вълци“.

Поклонението ще бъде на 2 юни, неделя, от 13 ч. в столичния храм „Свети Седмочисленици“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg