Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Почина актрисата Ирм Херман, муза на Фасбиндер

Ирм Херман в кадър от „Горчивите сълзи на Петра фон Кант“ - Почина актрисата Ирм Херман, муза на Фасбиндер

Ирм Херман в кадър от „Горчивите сълзи на Петра фон Кант“

Ирм Херман, една от актрисите, с които режисьорът от германската нова вълна Райнер Вернер Фасбиндер най-често работи, е починала на 77-годишна възраст в Берлин. Причината за смъртта ѝ е „кратка, сериозна болест“, съобщава агентът ѝ пред германската преса.

Определяна за „гранд дамата на немското кино“, Херман е лице още на театъра, телевизията и дори радиото. Славата си придобива с работата си с Фасбиндер, когото среща през 1965 г. в дома на позната. По това време Херман работи като секретарка и няма понятие от актьортвото. Няколко дни след първата им среща обаче получава обаждане от режисьора дали иска роля във филм. Освен за Херман, това е първият филм и за Фасбиндер – късометражният „Der Stadtstreicher“ (Скитникът).

Успехът на продукцията дава добър старт в кариерата и на двамата. Херман продължава колаборацията си с режисьора и драматург и се появява в близо 20 негови продукции както на сцена, така и пред камерата. По-известните сред тях са „Горчивите сълзи на Петра фон Кант“, „Страхът яде душата“, „Осем часа не правят ден“, „Лили Марлен“, минисериалът „Берлин Александърплац“. Тя често въплъщава студени, безсърдечни дами, позната е и със силната си самокритичност.

Покрай съвместната си работа двамата развиват и интимни чувства. След смъртта на режисьора през 1982 г. Херман разказва, че той я подлагал на физически тормоз.

Актрисата има голяма роля и във „Войцек“ (1979) на Вернер Херцог, както и в култовия комедиен филм „Pappa Ante Portas“ (1991). Има роли в редица още телевизионни и радиопродукции, една от най-забележимите – в постановката „Хамлет“.

Преди три години актрисата стана добре позната на ново поколение с ролята си на бабата на едно от децата в третата част на боксофис хита „Майната ти, Гьоте“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg