Почина актрисата Ирм Херман, муза на Фасбиндер

Ирм Херман в кадър от „Горчивите сълзи на Петра фон Кант“ - Почина актрисата Ирм Херман, муза на Фасбиндер

Ирм Херман в кадър от „Горчивите сълзи на Петра фон Кант“

Ирм Херман, една от актрисите, с които режисьорът от германската нова вълна Райнер Вернер Фасбиндер най-често работи, е починала на 77-годишна възраст в Берлин. Причината за смъртта ѝ е „кратка, сериозна болест“, съобщава агентът ѝ пред германската преса.

Определяна за „гранд дамата на немското кино“, Херман е лице още на театъра, телевизията и дори радиото. Славата си придобива с работата си с Фасбиндер, когото среща през 1965 г. в дома на позната. По това време Херман работи като секретарка и няма понятие от актьортвото. Няколко дни след първата им среща обаче получава обаждане от режисьора дали иска роля във филм. Освен за Херман, това е първият филм и за Фасбиндер – късометражният „Der Stadtstreicher“ (Скитникът).

Успехът на продукцията дава добър старт в кариерата и на двамата. Херман продължава колаборацията си с режисьора и драматург и се появява в близо 20 негови продукции както на сцена, така и пред камерата. По-известните сред тях са „Горчивите сълзи на Петра фон Кант“, „Страхът яде душата“, „Осем часа не правят ден“, „Лили Марлен“, минисериалът „Берлин Александърплац“. Тя често въплъщава студени, безсърдечни дами, позната е и със силната си самокритичност.

Покрай съвместната си работа двамата развиват и интимни чувства. След смъртта на режисьора през 1982 г. Херман разказва, че той я подлагал на физически тормоз.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Актрисата има голяма роля и във „Войцек“ (1979) на Вернер Херцог, както и в култовия комедиен филм „Pappa Ante Portas“ (1991). Има роли в редица още телевизионни и радиопродукции, една от най-забележимите – в постановката „Хамлет“.

Преди три години актрисата стана добре позната на ново поколение с ролята си на бабата на едно от децата в третата част на боксофис хита „Майната ти, Гьоте“.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3