Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина актрисата Мариана Аламанчева

Мариана Аламанчева (1941 - 2018) - Почина актрисата Мариана Аламанчева

Мариана Аламанчева (1941 - 2018)

На 76 години си отиде актрисата Мариана Аламанчева, съобщиха от Сатиричния театър. Тя бе позната на публиката с участията си в постановки в телевизията и в театъра.

Аламанчева е родена на 23 май 1941 г. Завършила е актьорско майсторство в НАТФИЗ, в класа на проф. Желчо Мандаджиев, през 1964-а. Работила е в Драматичния театър в Добрич в периода 1964 – 1967, от 1967-а е в трупата на Сатирата, където има 41 роли. Сред тях са Еней в „Седмо: кради по-малко“ от Дарио Фо, Дерменджиева в „Сако от велур“, Жената в „Рейс“ от Стратиев, Госпожа Тот в „Семейство Тот“ от И. Йоркейн, Портолеки в „Голямото чистене“ от Й. Чурка, Пена във „Вражалец“ от Ст. Л. Костов, Гретхен в „Сватба“ от Елиас Канети, Царицата в „Как Писар Тричко не се ожени за царкиня Кита с китка накичена“ от Никола Русев.

Като „една от най-интелигентните и фини актриси, отдали творческата си съдба на Сатиричния театър“, я определят колегите ѝ в трупата:

„Безкрайно женствена и мека, любимка на малки и големи, човек с нелека съдба, но с непреклонно чувство за достойнство…“.

Позната е на хиляди деца в миналото като Кака Мариана в дует с Бате Николай от предаването „Сладкарница „Захарно петле“ на БНТ. Телевизионните зрители са я гледали и в постановки като „Криворазбраната цивилизация“ на Хачо Бояджиев. В киното е имала роли в „Не си отивай!“, „Селянинът с колелото“, „Мъже в командировка“, „Свобода или смърт“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg