Почина актрисата Нина Стамова

Нина Стамова (1935 - 2019) - Почина актрисата Нина Стамова

Нина Стамова (1935 - 2019)

Почина актрисата Нина Стамова, оставила безброй значими и ярки следи в историята на българския театър и кино, съобщават от Младежкия театър. 

„Тя беше важна част от историята и на нашия – Младежкия театър, в който ще бъде запомнена с вълнуващите си роли, с мечтите си, с вярата и топлотата, която носеше със себе си. Впечатляваща актриса и невероятен човек, който винаги ще бъде част от семейството на Младежки театър „Николай Бинев“, се казва в съобщението на трупата, поместено във Фейсбук.

Нина Стамова имаше роли в театъра, телевизията и в киното. Животът ѝ бе свързан най-вече с Театър „199“ и с Младежкия.

Родена на 1 октомври 1935 г. в Чирпан, но още като е бебе семейството заживява в Димитровград. През 1960-а завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на проф. Боян Дановски. В същата година дебютира на професионалната сцена като Мила в спектакъла „В полите на Витоша“ Димитровградския театър. През годините играе в театрите в Димитровград, Варна и Пловдив, Театър на поезията и естрадата, Младежкия, „199“, НДК, театър „Миниатюра“ и театър „Движение“.

„За мен театърът е духовно преживяване“, споделя в интервю актрисата.

Сред най-запомнящите се нейни роли на драматичната сцена са в „Мнимият болен“ от Молиер, „Чайка“ от Антон Чехов, „Две усмивки“ от Антон Чехов, „Зикови“ от Максим Горки.

През 1998 г. В Театър „199“ съпругът ѝ Илия Добрев поставя пиесата на дъщеря им Яна „Пясъчен пъзел“, за която Нина Стамова бе отличена с „Аскеер“ за главна женска роля.

Снимала се е и в киното – в „Признание“ (1969), „Няма нищо по-хубаво от лошото време“ (1971), „Покрив“ (1978), „Талисман“ (1978), „Дом за нашите деца“ (1986), „Магия’82“ (1988), „Меги“ (1989) и „Отвъд чертата“ (2003).

Киномания

„Животът е много кратък и часовете на денонощието никога не са ми стигали – казза в друго интервю актрисата. – Трябва да се радваме повече на това, което ни е дадено – на слънцето, на деня, на вятъра в косите, на птицата на прозореца… Да усетим радостта от живота и съществуването ни.“

Поклонението ще бъде във вторник, 6 август, от 11 ч. в столичната църква „Св. София“.

Bookshop 728×90