VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Почина актрисата Нина Стамова

Нина Стамова (1935 - 2019) - Почина актрисата Нина Стамова

Нина Стамова (1935 - 2019)

Почина актрисата Нина Стамова, оставила безброй значими и ярки следи в историята на българския театър и кино, съобщават от Младежкия театър. 

„Тя беше важна част от историята и на нашия – Младежкия театър, в който ще бъде запомнена с вълнуващите си роли, с мечтите си, с вярата и топлотата, която носеше със себе си. Впечатляваща актриса и невероятен човек, който винаги ще бъде част от семейството на Младежки театър „Николай Бинев“, се казва в съобщението на трупата, поместено във Фейсбук.

Нина Стамова имаше роли в театъра, телевизията и в киното. Животът ѝ бе свързан най-вече с Театър „199“ и с Младежкия.

Родена на 1 октомври 1935 г. в Чирпан, но още като е бебе семейството заживява в Димитровград. През 1960-а завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на проф. Боян Дановски. В същата година дебютира на професионалната сцена като Мила в спектакъла „В полите на Витоша“ Димитровградския театър. През годините играе в театрите в Димитровград, Варна и Пловдив, Театър на поезията и естрадата, Младежкия, „199“, НДК, театър „Миниатюра“ и театър „Движение“.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

„За мен театърът е духовно преживяване“, споделя в интервю актрисата.

Сред най-запомнящите се нейни роли на драматичната сцена са в „Мнимият болен“ от Молиер, „Чайка“ от Антон Чехов, „Две усмивки“ от Антон Чехов, „Зикови“ от Максим Горки.

През 1998 г. В Театър „199“ съпругът ѝ Илия Добрев поставя пиесата на дъщеря им Яна „Пясъчен пъзел“, за която Нина Стамова бе отличена с „Аскеер“ за главна женска роля.

Снимала се е и в киното – в „Признание“ (1969), „Няма нищо по-хубаво от лошото време“ (1971), „Покрив“ (1978), „Талисман“ (1978), „Дом за нашите деца“ (1986), „Магия’82“ (1988), „Меги“ (1989) и „Отвъд чертата“ (2003).

„Животът е много кратък и часовете на денонощието никога не са ми стигали – казза в друго интервю актрисата. – Трябва да се радваме повече на това, което ни е дадено – на слънцето, на деня, на вятъра в косите, на птицата на прозореца… Да усетим радостта от живота и съществуването ни.“

Поклонението ще бъде във вторник, 6 август, от 11 ч. в столичната църква „Св. София“.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg