POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина актрисата Виолета Гиндева

Виолета Гиндева в „Князът“ - Почина актрисата Виолета Гиндева

Виолета Гиндева в „Князът“

На 72 години почина актрисата Виолета Гиндева, съобщават от Народния театър на страницата си във Фейсбук.

„С огромна мъка ви съобщаваме, че днес след кратко боледуване ни напусна прекрасната актриса от трупата на Народния театър Виолета Гиндева… Нямаме думи, за да изразим обичта и преклонението си към нея, и тъгата от загубата… 

Светъл път! Обичаме те завинаги и благодарим!“, пишат колегите ѝ от първата трупа.

Гиндева имаше много роли и в театъра, и в киното. Най-дълго – 22 години, е излизала на сцената на Народния. Преди промените носеше титлите „заслужил“ и „народен артист“. В киното най-прочута бе с участието си във филма на Въло Радев „Черните ангели“, за която бе носител на първа награда (колективна) на Международния кинофестивал в Карлови Вари през 1970 г.

Работи с големи режисьори като Въло Радев, Борислав Шаралиев, Христо Христов, Вили Цанков, партнира си с големи актьори – Апостол Карамитев, Стефан Данаилов, Йосиф Сърчаджиев, Коста Цонев.

Заедно със Стефан Данаилов в кадър от „Черните ангели“

Родена е на 14 юни 1946 г. в Сливен. Дъщеря е на професора по марксистка философия Панайот Гиндев. Завършва  „актьорско майсторство за драматичен театър“ в НАТФИЗ класа на професор Желчо Мандаджиев през 1968 г.

Играе в Драматичен театър „Сава Огнянов“ Русе (1968 – 1969), Народен театър „Иван Вазов“ (1969 – 1971), Театър „София“ (1971 – 1974), Народен театър „Иван Вазов“ (1974 – 1993), Нов драматичен театър „Сълза и смях“.

„Мечтаех да играя Жулиета… – казва в интервю за „Труд“. – Ще ми се обаче да споделя за друга несбъдната роля – на Офелия. Помня как бях начинаеща актриса в Народния театър. Апостол Карамитев ме настига на улицата. Крачеше с едни големи, интензивни крачки. „Чудесно, че те виждам!“ – изненада ме в гръб. – „Започваме „Хамлет“ с Моис Бениеш и искам ти да си Офелия!“. Как само се зарадвах! И питам кога ще е премиерата. Отговаря ми той, а аз: „Но все пак трябва да родя в края на януари“. Той ме поглежда и вика: „Колко ти трябва да излезеш на сцена след раждането? Почваш гимнастика и идваш!“. Но Бениеш почина и Апостол не изигра тогава Хамлет, нито аз – Офелия. А как репетирахме, какво измислихме за нероденото си дете… Мечта ми беше.“

Първата ѝ роля в киното е още като студентка, във филма „Отклонение“ през 1967-а. Играла е още в „Един снимачен ден“ (1969), „Иконостасът“ (1969), „Князът“ (1970), „Демонът на империята“ (1971), „Сватбите на Йоан Асен“ (1975), „Снаха“ (1976) и др.

В „Снаха“

„В живота си съм изиграла роли за две прераждания“, казва Гиндева.

Полтически бе ангажирана с БСП, където след промените бе член на Висшия партиен съвет. От 2003-а до 2007 г. бе заместник-кмет на Пазарджик, от квотата на БСП.

„Някои доста ми се чудеха, но реших, че трябва да съм там, където ми е чергата – казва Гиндева в интервю за „Преса“. – Баба ми и дядо ми са антифашисти, на баба ми в полицията й счупват гръбнака…“

След промените опитва силите в различно поприще – в журналистиката, прави интервю за вестник „Експрес“ с бившия тоталитарен лидер Тодор Живков. Отваря и козметичен салон.

Преподавател по актьорско майсторство в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и в Театралния колеж „Любен Гройс“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90