Почина Албер Юдерзо, създателят на Астерикс

Албер Юдерзо позира през 2009 г. с фигура на Обеликс, верния приятел на персонажа му от комиксите Астерикс. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Почина Албер Юдерзо, създателят на Астерикс

Албер Юдерзо позира през 2009 г. с фигура на Обеликс, верния приятел на персонажа му от комиксите Астерикс. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският илюстратор Албер Юдерзо, един от създателите на Астерикс, е починал на 92 години, съобщи семейството му. Художникът е починал в съня си, а причината за кончината е сърдечен удар, който няма нищо общо с коронавируса, изтъква Бернар де Шоази, негов зет, пред „Асошиейтед франс прес“.

Заедно с писателя Рьоне Госини, Юдерзо дава живот на обичания по цял свят комиксов герой Астерикс. Той бързо се превръща в един от най-обичаните и разпознаваеми символи на френската популярна култура – малкият галски воин, който се бори срещу римляните вдъхновява 11 филма и тематичен парк. Негов най-добър приятел е Обеликс – пълна противоположност по отношение на физическите белези и силен като бик, благодарение на магическа отвара, в която пада като дете. Заедно двамата се забавляват като надхитрят по всевъзможни начини римски легионери.

Паметта на Юдерзо почетоха редица знаменитости и обикновени хора, израснали с малкия, но смел, герой – комедиантът Крис Адисън, създателят на комикси Марк Милър, писателетят Оливър Кам изказаха съболезнованията си в социалните мреже и определиха Юдерзо като „Майсторът“ и „мое хапче, с което бягах при красивите европейски комикси“.

Юдерзо се среща с Госини през 1951 г. Двамата започват да създават заедно различни персонажи, предшестващи Астерикс, но воинът се оказва големият им пробив. Той се ражда през 1959 г., когато на дуото е възложено да създаде списание, което да включва „типичен френски герой“. Съгласяват се да върнат историята назад чак до древна Галия и така първото издание на списанието, в което се появяват „Приключенията на Астерикс от Галия“, излиза на 29 октомври 1959 г.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Госини умира през 1977 г. и от тогава Астерикс остава само с единия си баща, който продължава историята му самостоятелно. Юдерзо се пенсионира сам през 2009 г., когато продава правата над героя си на издателство „Ашет“.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg