POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина Албер Юдерзо, създателят на Астерикс

Албер Юдерзо позира през 2009 г. с фигура на Обеликс, верния приятел на персонажа му от комиксите Астерикс. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Почина Албер Юдерзо, създателят на Астерикс

Албер Юдерзо позира през 2009 г. с фигура на Обеликс, верния приятел на персонажа му от комиксите Астерикс. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският илюстратор Албер Юдерзо, един от създателите на Астерикс, е починал на 92 години, съобщи семейството му. Художникът е починал в съня си, а причината за кончината е сърдечен удар, който няма нищо общо с коронавируса, изтъква Бернар де Шоази, негов зет, пред „Асошиейтед франс прес“.

Заедно с писателя Рьоне Госини, Юдерзо дава живот на обичания по цял свят комиксов герой Астерикс. Той бързо се превръща в един от най-обичаните и разпознаваеми символи на френската популярна култура – малкият галски воин, който се бори срещу римляните вдъхновява 11 филма и тематичен парк. Негов най-добър приятел е Обеликс – пълна противоположност по отношение на физическите белези и силен като бик, благодарение на магическа отвара, в която пада като дете. Заедно двамата се забавляват като надхитрят по всевъзможни начини римски легионери.

Паметта на Юдерзо почетоха редица знаменитости и обикновени хора, израснали с малкия, но смел, герой – комедиантът Крис Адисън, създателят на комикси Марк Милър, писателетят Оливър Кам изказаха съболезнованията си в социалните мреже и определиха Юдерзо като „Майсторът“ и „мое хапче, с което бягах при красивите европейски комикси“.

Юдерзо се среща с Госини през 1951 г. Двамата започват да създават заедно различни персонажи, предшестващи Астерикс, но воинът се оказва големият им пробив. Той се ражда през 1959 г., когато на дуото е възложено да създаде списание, което да включва „типичен френски герой“. Съгласяват се да върнат историята назад чак до древна Галия и така първото издание на списанието, в което се появяват „Приключенията на Астерикс от Галия“, излиза на 29 октомври 1959 г.

Госини умира през 1977 г. и от тогава Астерикс остава само с единия си баща, който продължава историята му самостоятелно. Юдерзо се пенсионира сам през 2009 г., когато продава правата над героя си на издателство „Ашет“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС