Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Почина Алвин Тофлър, предсказал интернет

Предвиди възхода на дигиталния свят и разпада на семейството

Алвин Тофлър провидя нарастващото социално отчуждение и повишената употреба на наркотици. - Почина Алвин Тофлър, предсказал интернет

Алвин Тофлър провидя нарастващото социално отчуждение и повишената употреба на наркотици.

Алвин Тофлър, авторът на „Шок от бъдещето“ и други творби, предсказващи социалните, икономически и технологически промени, е починал на 87 г. Футурологът е издъхнал в съня си в понеделник късно през нощта в дома си в Бел Еър, Лос Анджелис, съобщава Би Би Си.

„Шок от бъдещето“, която бе продадена в тираж 15 милиона, определи тревогата на общестовото от ритъма на социалните промени през 60-те. Тофлър популяризира термини като „информационно претоварване“. Неговите произведения доведоха дотам световни лидери и бизнес магнати да търсят съветите му. Той предсказа възхода на интернет и залеза на традиционното семейство.

Много автори от 60-те се фокусираха върху социалните бунтове, свързани с технологичния напредък, но Тофлър пишеше в много увлекалене стил, който правеше сложните концепции лесни за разбиране. „Шок от бъдещето“ (1970) спореше с икономистите, които вярваха, че просперитетът през 60-те е бил само временен. „Третата вълна“ (1980) бе влиятелен труд, който предсказа разпространението на мейлите, интерактивните медии, онлайн чатовете и дигиталните предимства.

Но освен плюсовете, той провидя също нарастващото социално отчуждение и повишената употреба на наркотици.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Не всички от неговите прогнози за бъдещето се сбъднаха. Тофлър мислеше, че пионерският дух на човечеството ще доведе до изкуствени градове под водата и колонии в космоса. Едно от прочутите му твърдения гласеше:

„Неграмотните през 21 век ще бъдат не тези, които не могат да четат и пишат, а онези, които не могат да учат, отучват и да пренаучват отново.“

Съветският лидер Михаил Горбачов, китайският премиер Жао Зян и мексиканският бизнес гуру Карлос Слим бяха сред хората, които търсеха неговите съвети.

Футурологът, опредеделян от някои като футурист, е роден в семейство на полско-еврейски имигранти през 1928 г. Теориите му се зараждат, докато работи за IBM и други технологични фирми през 60-те.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах