Почина Амос Оз, най-силният глас на Израел

Амос Оз (1939 - 2018). Снимка: ЕПА/БГНЕС - Почина Амос Оз, най-силният глас на Израел

Амос Оз (1939 - 2018). Снимка: ЕПА/БГНЕС

Светът изгуби най-големия израелски писател. Амос Оз почина на 79 години, след битка с рака. Тъжната вест съобщи дъщеря му в Туитър.

„На онези, които го обичаха: благодаря“, написа Фаня Оз-Салцбергер.

Амос Оз бе най-силният глас на Израел. Той е основен хроникьор на историята на своята държава след Холокоста. Спечелил редица престижни отличия, в последните години Оз бе сред най-спряганите световни автори за Нобелова награда за литература. Последният му роман „Юда“ бе в краткия списък за международния „Ман Букър“ през 2016 г. Лауреат е на международната награда „Гьоте“, призовете „Франц Кафка“, „Зигфрид Ленц“ и още редица други. Само преди два месеца за „Юда“ той получи приза „Ясна поляна“ в категория „чуждестранна литература“.

„Беше история за любов и светлина, а сега е огромен мрак. Почивай в мир, скъпи Амос, ти ни достави истинско удоволствие“, каза президентът на Израел Реувен Ривлин, визирайки книгата на писателя „История за любов и мрак“, и определя Оз за „литературен гигант“.

Министър-председателят Бенямин Нетаняху нарече Амос Оз един от най-големите автори в историята на Израел, добавяйки, че въпреки различията в мненията им по много въпроси, той дълбоко оценява приноса на Оз към литературата на иврит.

Политическите възгледи на Амос Оз често бяха осъждани в Израел, тъй като той бе привърженик на теорията за мирна подялба на спорните територии в ивицата Газа.

„Време е двата народа да признаят взаимно съществуването си. Сега по-голямата част от хората и от двете страни осъзнават, че другите няма да си отидат“, казва Оз в прочутото си есе „Между правото и правото“, част от книгата „Как да излекуваме фанатик“, издадена у нас от „Милениум“.

Вижте още: КАК ДА ИЗЛЕКУВАМЕ ФАНАТИК

Bookshop 300×250 3

Единайсет книги на Амос Оз са издадени на български език. През декември 2009 г. той посети България по време на Софийския панаир на книгата, за да представи романа си „Животът и смъртта в рими“.

Най-известната му книга – „История за любов и мрак“, бе екранизирана през 2015-а от актрисата Натали Портман, която е с израелски корени. В книгата Оз разказва за детството си по време на създаването на Израел, за майка си, която постепенно изпада в тежка депресия и слага край на живота си.

Роден в Йерусалим на 4 май 1939 г. като Амос Клаузнер, по-късно той променя фамилията си на Оз, което означава „сила“. Родителите му са изселници от Източна Европа. След смъртта на майка си той се премества да живее в кибуц и остава там над 30 години. Завършва философия и литература в Еврейския университет в Йерусалим. Първите си разкази публикува на 22 години. Всичките си произведения пише на иврит.

Оз участва в Шестдневната война в Синай през 1967-а, когато Израел окупира Синайския полуостров. Мобилизиран е и във войната от Йом Кипур, наричана още Октомврийска война, когато коалиция от арабски страни напада завзетите от Израел територии в Синай.

Междувременно заедно със свои съмишленици Оз създава антивоенното движение „Мир сега“. Тогава за първи път той повдига темата за подялба на спорните територии в Израел.

До края на живота си той последователно поддържаше своята теза не само за спорните територии, а и за подялба на самия Йерусалим. През април 2018 г. в интервю за немска телевизия Оз заяви:

„Не знам какво ще се случи с Йерусалим в бъдеще, но знам какво трябва да се случи – всяка страна по света трябва да последва примера на президента Тръмп и да премести посолството си в Израел в Йерусалим. В същото време всяка страна трябва да отвори свое посолство и в Източен Йерусалим като столица на палестинския народ“.

Bookshop 728×90