VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина Ан Райнкинг, звезда от мюзикълите на Боб Фоси

Играла в „Кабаре“, „Чикаго“ и във филма „Ах, този джаз“

Ан Райнкинг (1949 - 2020). Снимка: Стопкадър - Почина Ан Райнкинг, звезда от мюзикълите на Боб Фоси

Ан Райнкинг (1949 - 2020). Снимка: Стопкадър

Ан Райнкинг, звезда на „Бродуей“ и муза на Боб Фоси, е починала на 71-годишна възраст, потвърждава мениджъра ѝ Лий Грос. Кончината ѝ е настъпила на 12 декември в Сиатъл, при хора от семейството ѝ.

Райнкинг e известна с ролята си в „Кабаре“, но става позната по цял свят с образа на амбициозната Рокси Харт в мюзикъла „Чикаго“ през 1977 г. Двадесет години по-късно тя се връща към ролята и печели награда „Тони“ за съживяването на хореографията на мюзикъла в стила на Боб Фоси.

Родена на 10 ноември 1949 г. в Сиатъл, Райнкинг започва уроци по балет като дете, част е от трупата на Балета на Сан Франциско и „Джофри балет“. Като тийнейджърка се премества в Ню Йорк, танцува в „Рейдио сити мюзик хол“, преди да получи първите си ангажименти на „Бродуей“, включително роля в „Коко“, където си партнира с Катрин Хепбърн.

Наричана „музата на Фоси“, Райнкинг има дългогодишна връзка с режисьора. Взаимоотношенията им са сюжет на минисериала „Фоси/Вердон“, където в ролята на Райнкинг се превъплъщава Маргарет Куоли, дъщеря на Анди Макдауъл.

В полу-автобиографичния филм „Ах, този джаз“ (1979) сцената „There’ll Be Some Changes Made“ улавя перфектно тъмнината, която се прокрадва в стила на Фоси. Кариерата на Райнкинг на екран включва и ролята на милата Грейс Фарел в мюзикъла „Ани“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС