VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Почина Анес Варда, режисьорка от френската нова вълна

С годините филмите на Анес Варда се превръщат в лични документални есета. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Почина Анес Варда, режисьорка от френската нова вълна

С годините филмите на Анес Варда се превръщат в лични документални есета. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френската режисьорка Анес Варда, ключова фигура във френската нова вълна и документалното кино, е починала на 90-годишна възраст, съобщава АФП, позовавайки се на изявление на семейството ѝ. Кончината ѝ е настъпила в дома ѝ, вследствие на усложнения от рак.

Варда има номинация за „Оскар“ за документалния си „Лица, Места“ през 2018 г. – филмът е показан и у нас в рамките на миналогодишното издание на фестивала „Мастър ъф арт“. Режисьорката е най-възрастният кандидат за златната статуетка на Американската филмова академия и си спечели хиляди нови почитатели, когато на официалния обяд на номинираните за „Оскар“ изпрати своя хартиена фигура в човешки ръст. Същата година Варда получи почетен „Оскар“,  през 2015-а – почетна „Златна палма“, през 2001-а – почетен „Сезар“. Има „Сребърна мечка“ от „Берлинале“.

Анес Варда с „Палмата“ си от Кан през 2015-а. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Варда е родена през 1928 г. в Белгия. Премества се в Париж, за да учи в „Сорбоната“. Първоначалният ѝ план е да се занимава с фотография, но през 1995 г. кариерата ѝ поема в друга посока, след като заснема първия си филм „Пуант Курт“ с участието на Филип Ноаре. Следват серия късометражни документални филми и през 1962 г. името ѝ добива популярност с художествения „Клео от 5 до 7“, който получава номинация за „Златна палма“ от Кан.

Пътят на Анес Варда в киното често скача от художественото в документалното кино, а понякога обединява и двете. „Вагабонд“ (1985) ѝ печели „Златен лъв“ във Венеция и „Сезар“ за най-добра женска роля за Сандрин Бонер.

Америка за България

С годините филмите ѝ се превръщат в лични документални есета, където обектите на сюжета представляват метафори на артистичния процес, пише „Гардиън“. Такъв е филмът ѝ „Плажовете на Анес“ (Les plages d’Agnès), за който през 2009-а получава награда „Сезар“.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg