Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Почина аниматорът Румен Петков, създател на Чоко и Боко

Румен Петков (1948 - 2018) - Почина аниматорът Румен Петков, създател на Чоко и Боко

Румен Петков (1948 - 2018)

Аниматорът Румен Петков, носител на „Златна палма“ за късометражна анимация, почина на 70 г. Вестта за кончината му бе съобщена от съпругата му във Фейсбук.

От 28 години Румен Петков живее и работи в Холивуд. У нас е познат с анимационния филм от 80-те „Приключенията на щъркела Чоко и жабока Боко“, продължил като комикс в детското списание „Дъга“. Заедно със Слав Бакалов са автори на късометражния анимационен филм от 1983 г. „Женитба“, спечелил „Златна палма“. Двамата обаче не взимат наградата си, тъй като комунистическите власти в България не ги пускат да заминат за Кан.

Петков е роден на 26 януари 1948 г. в София. Завършва Художествена гимназия в столицата през 1967 г., след това получава степен магистър в Софийския университет. Работил е като аниматор, художник и режисьор в българското анимационно кино. Емигрира в Америка през 1989 г., а от 1990-а живее заедно със семейството си в Лос Анджелис. Там започва от най-ниското ниво аниматор, бил е сценарист, художник на стори бордове и режисьор на редица анимационни сериали като „Лабораторията на Декстър“, „Джони Браво“, „Крава и пиле“, „Майк, Лу и Ог“, „Новото шоу на Уди Кълвача“ и „Приказки за Том и Джери“.

Комиксът „Чоко и Боко“ в сп. „Дъга“

„Крава и пиле“

„Джони Браво“

„Лабораторията на Декстър“

„Реактивните момичета“

Румен Петков бе и преподавател в Калифорнийския университет за изкуствата (CalArts). Аниматорът правеше майсторски класове в НАТФИЗ. През последните години рисуваше живопис.

„България има потенциал – казва Петков в едно свое интервю пред медиите у нас. – Нека тези деца, които са тук, да работят тук – това не е патриотизъм, това е място, където човек може да прави бизнес.“

За българските политици аниматорът твърдеше, че постъпват непочтено към своя народ, докарвайки го до нищета:

„Непочтено е към пенсионерите да гладуват, а същевременно да има някакви богати хора – има нещо, което не е редно и затова и хората протестират. Контрастът е огромен и видим в България. Гледам цените тук, високи са, сравнени със стандарта. Не съм специалист, но ми се иска да виждам по-висок стандарт. И повече усмихнати българи. Ние сме талантлив народ, има красиви млади хора – просто трябва да върви в правилната посока тази държава”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах