Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина Атанас Свиленов, демократът в културата

Поклонението е в събота от 13 ч. в църквата „Света София“

Атанас Свиленов (1937-2015) - Почина Атанас Свиленов, демократът в културата

Атанас Свиленов (1937-2015)

След дълго боледуване, на 78-годишна възраст почина кинокритикът Атанас Свиленов, демократът в културата. Тъжната вест съобщава сайтът nbox.bg.

Атанас Свиленов Митрев беше журналист в културата, главен редактор вестниците „Литературен форум“ и „Демокрация“ (1996-1997 и 2000), бил е директор на Българската национална филмотека, както и на филмотечния архив в БНТ.

Роден е на 18 ноември 1937 г. в София. През 1957 г. завършва гимназия, а шест години по-късно се дипломира Славянска филология в Софийския държавен университет.

Работи като редактор в Българска национална филмотека (1966 г.), в сп. „Пламък“ (1967 г.), в културния отдел на в. „Земеделско знаме“ (1970-1975 г.). Редактор е в отдел „Критика“ на в. „Литературен фронт“ (1976-1990 г.), водещ на предаването за култура на БНТ след промените „Форум“.

Широката публика го опозна от културните му рубриките във „Всяка Неделя“ през 80-те години. Но сред най-щастливите му мигове е картичката, която получава през 1960-а от някогашния издател на „Златорог“ Владимир Василев. Вече в края на дните си, големият критик му пише, че ако все още издавал своето списание, щял да публика веднага статията му за Веселин Ханчев, поместена в списание „Пламък“ – и би го поканил за сътрудник.

Когато след 1989 г. го канят на различни началнически постове, той не се изживяваше като началник. Това може да потвърди всеки, имал късмета да работи под ръководството му.

След края на вестник „Литературен форум“, в един критичен момент е поканен да оглави „Демокрация“ и успява да продължи там с теми на писателското издание – въпреки недоволство на някои политици, че пише и толерира текстове за култура в политическо издание. По негово време вестникът се продава в тираж 17-20 хиляди броя и е един от първите ежедневници с притурки за литература и изкуство.

Атанас Свиленов е автор на двадесетина книги и стотици публикации по проблемите на киното, джаза и естетиката, но самият той съвсем скромно смяташе, че е постигнал малко, маже би защото не е попаднал в подходящо време:

„Бях и съм принуден да се съобразявам с неща, които би трябвало да пренебрегвам. Поех твърде много илюзии. А прозрението, че са илюзии, дойде твърде късно“, казва той в интервю преди няколко години.

Поклонението ще бъде в събота от 13 ч. в църквата „Света София“.

Мир на праха му!

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

На прасе съм

ДС