Почина авангардният артист Улай

Бивш партньор на Марина Абрамович, през 2017-а той направи изложба у нас

На изложбата си в София през 2017-а Улай изряза с ножче буквата „Y“ на гърдите си. Снимки: Емил Георгиев - Почина авангардният артист Улай

На изложбата си в София през 2017-а Улай изряза с ножче буквата „Y“ на гърдите си. Снимки: Емил Георгиев

Авангардният артист Франк Уве Лайзипен, познат с артистичния си псеводним Улай, почина на 76-годишна възраст в Любляна, Словения, след усложнения при лечение от рак. Той е познат и с общите си проекти с Марина Абрамович, с която са бивши интимни партньори.

С Абрамович Лайзипен се среща в Амстердам през 1976 г. Близо 12 години те са най-известната артистична двойка в света на изкуството. Връзката им приключва символично с пърформанс, в който двамата се отдалечаваха един от друг, вървейки по Великата китайска стена, припомня „Арт Нюзпейпър“.

С голяма тъга научих за смъртта на моя приятел и бивш партньор Улай. Той беше изключителен артист и човек и много ще ми липсва. На този ден ме успокоява мисълта, че неговото изкуство и наследство ще живеят вечно“, сподели Абрамович в профила си в Инстаграм.

Улай бе несравним. Като човек и като артист – написаха от студиото на твореца на 2 март. – Най-нежната душа, щедър, пионер, активист, ментор, колега, приятел, баща, съпруг. Търсач на светлина, той обичаше живота. Пътешественик. Борец. Брилянтен мислител, който преминава границите и държи на болка. Отдаден и безстрашен, етичен, елегантен, остроумен. Той повлия на мнозина. Ще липсва на семейството, приятелите, арт обществото и на хиляди други, които е докоснал и вдъхновил.“

Америка за България

През 2015 г. той съди Абрамович в Нидерландия по обвинения, че е нарушила техен договор от 1999 г., споразумение за общите им творби. Магистратите постановяват, че тя трябва да компенсира бившия си партньор с авторски възнаграждения на стойност 250 хил. евро, както и да плати съдебните разходи в размер на 23 хил. евро.

Пърформансът „Imponderabilia“ на тандема Марина Абрамович и Улай през 1977, галерия „Communale d’Arte Moderna“, Болоня, Италия. Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi Note 10, предоставен от Vivacom

Роден в немския град Солинген, Улай живее и работи в Амстердам, където прекарва по-голямата част от живота си. После се мести в Любляна. През 2020 г. голяма ретроспективна изложба с негови творби ще бъде представена в музея „Stedelijk“ в нидерландската столица.

През 2017 г. Улай представи в София първата си изложба „Аз Другият“. Пред българската публика артистът сряза кожата на гърдите си и долепи тяло до една от своите творби, за да остави капките кръв върху хартията. Това бе пърформансът, изпълнен от него за родните ценители на съвременното изкуство.

Вижте още: УЛАЙ ПРОКЪРВИ ЗА БЪЛГАРСКАТА ПУБЛИКА

Colibri april 2017

Когато здравето му се влошава, той казва, че е открил спасение във водата. Пиенето на повече вода му помагало да разбере себе си и да подобри пърформансите си.

Прочуто е участието на Улай в пърформанс на Марина Абрамович в музея МоМа през 2010 г. Ето видео от появата му:

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg