Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Почина авторът на парчето, с което започва „Криминале“

Дик Дейл е създател на музикален стил, свързан със сърф културата (видео)

В началото на „Криминале“ звучи сърф рок записа на Дик Дейл от 1962 г.  - Почина авторът на парчето, с което започва „Криминале“

В началото на „Криминале“ звучи сърф рок записа на Дик Дейл от 1962 г.

Американският рок китарист Дик Дейл, чиято песен „Misirlou“ звучи в началните надписи на „Криминале“ на Куентин Тарантино, е починал на 81 години в събота вечерта, съобщава Би Би Си. Причината за смъртта все още не е известна.

Кариерата на Дейл обхваща повече от пет десетилетия. Известен е като създателя на музикален стил, свързан със сърф културата, наричан сърфрок. Този жанр, лансиран в началото на 60-те години, вдъхновява множество китаристи, избрали електрическото звучене.

Тъжната вест за смъртта на Дик Дейл е потвърдена пред „Гардиън“ от басиста на Дейл – Сам Бойл.

В социалните мрежи знаменитости и обикновени фенове отдават почит на музиканта, определян от много критици като „истински новатор“. Американският актьор Сет Роган изказа съболезнования в Туитър и нарече музиката на Дейл „прекрасна“.

Песента „Misirlou“ (може да се преведе като „Египтянка“) произхожда от района на източното Средиземноморие. Най-ранната известна записана версия е гръцка от 1927 г., но са известни още арабска, арменска, персийска, индийска и турска вариации. През 1994 г. Куентин Тарантино избира за началните надписи на филма си „Криминале“ сърф рок записа на Дик Дейл от 1962 г. И парчето отново става хит.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС