Почина барабанистът Джими Коб, познат от работата си с Майлс Дейвис

Джими Коб на сцената на джаз фестивал в Гимараеш, Португалия, през 2009 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Почина барабанистът Джими Коб, познат от работата си с Майлс Дейвис

Джими Коб на сцената на джаз фестивал в Гимараеш, Португалия, през 2009 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джаз барабанистът Джими Коб, познат най-вече с участието си в редица легендарни записи на Майлс Дейвис, сред които и албума „Kind of Blue“, е починал на 91-годишна възраст, съобщава NPR, цитирано от „Ролинг Стоун“. Смъртта му настъпва след усложнения от рак на белите дробове.

Коб е роден във Вашингтон през 1929 г. Първото му турне е през 1950 г., когато партнира на саксофониста Ърл Бостик. Тогава го забелязват редица музиканти и следват ангажименти с Дайна Уошингтън, пианиста Уинтън Кели, саксофониста Кенънбол Адърли…

Голяма популярност му носи най-вече работата му по албума на Майлс Дейвис „Kind of Blue“ (1959). Следват още няколко албума с тромпетиста – „Порги и Бес“ (1959), „Етюди от Испания“ (1960), „Някой ден моят принц ще дойде“ (1961) и колекцията записи „Майлс Дейвис на живо от „Карнеги хол“ от 1962 г.

В края на 50-те си партнира с още звезди от джаз сцената – Уейн Шортър и по няколко албума на Джон Колтрейн, сред които „Giant Steps“.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Въпреки колаборацията си със световни имена от света на музиката, най-популярен е с приноса си към албума на Дейвис „Kind of Blue“, „паметник на джаза“ и 12-ия най-добър албум на всички времена според „Ролинг Стоун“. Работата му с цимбала и създаването на пулс, лек като перце, създават „извънземното му усещане за свежест“.

Майлс ни казваше малките подробности и искаше от нас да разработим идеята му – казва Коб в интервю за „Билборд“ от 2019 г. – Той ни се доверяваше, защото сме добри музиканти. Не трябваше и да прави нищо друго, освен да каже какво иска да се направи. Веднъж се опита да ми каже нещо за това, че трябва да свиря на барабаните с две ръце, но аз се обърнах към него с думите: „Остави барабаните на мен!“. Но бяхме добри приятели, затова можех да му кажа такива неща без да се тревожа, че ще ме уволни.“

Последните си два албума – „This I Dig of You“ и „Cobb’s Pocket“ барабанистът издава през 2019 г.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3