VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Почина Биби Андершон, шведска икона в киното

Биби Андершон се снима в 11 филма на Ингмар Бергман, сред които „Седмият печат“, „Поляната с дивите ягоди“, „Персона“, „Докосване“. - Почина Биби Андершон, шведска икона в киното

Биби Андершон се снима в 11 филма на Ингмар Бергман, сред които „Седмият печат“, „Поляната с дивите ягоди“, „Персона“, „Докосване“.

На 83 години почина шведската актриса Биби Андершон, съобщава шведският вестник „Goteborgs Posten“, позовавайки се нейната приятелка, режисьорката Кристина Улофсон.

Биби Андершон започва кариерата си на 15 години с участие в реклама за прах за пране, режисирана от Ингмар Бергман през 1951 г. Като гимназистка получава няколко малки роли в киното, по-късно учи актьорско майсторство в Кралската драматична театрална школа. Присъединява се към трупата на Кралския драматичен театър в Стокхолм, където играе 30 години.

През 50-те, 60-те и 70-те години Андершон се снима в 11 филма на Бергман, сред които „Седмият печат“, „Поляната с дивите ягоди“, „Персона“, „Докосване“.

Носител е на наградата за най-добра женска роля („На прага на живота“) на кинофестивала в Кан през 1958 г. „Сребърна мечка“ за най-добра актриса получава през 1963-а в Берлин. В следващите десетилетия Андершон е работила с големи световни режисьори като Марко Белокио, Робърт Олтман, Джон Хюстън.

Америка за България

През втората половина на 80-те и през 90-те г. Андершон се снима в телевизионни филми, режисира театрални пиеси в Стокхолм, работи отново с Бергман… Взема активно участие и в хуманитарния проект „Пътят към Сараево“.

Последният филм, в който се снима, е „Арн, рицарят тамплиер“ през 2007 г. Две години по-късно получава инсулт, вследствие на който изгубва говора си и прекарва дълго време в болница.

В България, в рамките на „Киномания 2018“ и „Синелибри“, миналата есен имахме шанса да гледаме 5 филма на Ингмар Баргман с Биби Андершон – „Поляната с дивите ягоди“, „Сцени от един семеен живот“, „Седмият печат“, „Персона“ и „Да не говорим за всички тези жени“.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg