Почина Биби Андершон, шведска икона в киното

Биби Андершон се снима в 11 филма на Ингмар Бергман, сред които „Седмият печат“, „Поляната с дивите ягоди“, „Персона“, „Докосване“. - Почина Биби Андершон, шведска икона в киното

Биби Андершон се снима в 11 филма на Ингмар Бергман, сред които „Седмият печат“, „Поляната с дивите ягоди“, „Персона“, „Докосване“.

На 83 години почина шведската актриса Биби Андершон, съобщава шведският вестник „Goteborgs Posten“, позовавайки се нейната приятелка, режисьорката Кристина Улофсон.

Биби Андершон започва кариерата си на 15 години с участие в реклама за прах за пране, режисирана от Ингмар Бергман през 1951 г. Като гимназистка получава няколко малки роли в киното, по-късно учи актьорско майсторство в Кралската драматична театрална школа. Присъединява се към трупата на Кралския драматичен театър в Стокхолм, където играе 30 години.

През 50-те, 60-те и 70-те години Андершон се снима в 11 филма на Бергман, сред които „Седмият печат“, „Поляната с дивите ягоди“, „Персона“, „Докосване“.

Носител е на наградата за най-добра женска роля („На прага на живота“) на кинофестивала в Кан през 1958 г. „Сребърна мечка“ за най-добра актриса получава през 1963-а в Берлин. В следващите десетилетия Андершон е работила с големи световни режисьори като Марко Белокио, Робърт Олтман, Джон Хюстън.

Америка за България

През втората половина на 80-те и през 90-те г. Андершон се снима в телевизионни филми, режисира театрални пиеси в Стокхолм, работи отново с Бергман… Взема активно участие и в хуманитарния проект „Пътят към Сараево“.

Последният филм, в който се снима, е „Арн, рицарят тамплиер“ през 2007 г. Две години по-късно получава инсулт, вследствие на който изгубва говора си и прекарва дълго време в болница.

В България, в рамките на „Киномания 2018“ и „Синелибри“, миналата есен имахме шанса да гледаме 5 филма на Ингмар Баргман с Биби Андершон – „Поляната с дивите ягоди“, „Сцени от един семеен живот“, „Седмият печат“, „Персона“ и „Да не говорим за всички тези жени“.

ДС