Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Почина Божидар Димитров

Бившият директор на Националния исторически музей си е отишъл на 72 г.

Божидар Димитров (1945 - 2018). Снимка: БГНЕС - Почина Божидар Димитров

Божидар Димитров (1945 - 2018). Снимка: БГНЕС

Божидар Димитров, бившият директор на Националния исторически музей, е починал в неделя вечерта. Новината съобщи премиерът Бойко Борисов във Фейсбук.

„Изказвам съболезнования на близките и семейството на Божидар Димитров. Почивай в мир, приятелю! Поклон“, гласи съобщението в страницата на министър-председателя.

От Министерство на културата също публикуваха във Фейсбук съобщение за кончината на Димитров:

Америка за България

„Напусна ни Божидар Димитров. Поклон!“.

Статус за смъртта на историка публикува и министърът на културата Боил Банов.

„24 часа“ пишат, че Божидар Димитров е починал пред блока, в който живее. Медията цитира близките му, които подозират, че причината за смъртта му е белодробна емболия. Димитров страдаше от сърдечна недостатъчност – преди около година бе приет в болница със съмнения за инфаркт.

Божидар Димитров е роден на 3 декември 1945 г. в Созопол. След като завършва Механотехникума в Бургас, работи като моряк в „Океански риболов“. Завършва история в Софийския университет, доктор е на историческите науки, старши научен сътрудник II степен от декември 1985 г., почетен професор на Университета по библиотекознание и информационни технологии. Сътрудник на Държавна сигурност от 1973-а до 1990 г.

През декември 1994 г. е назначен за директор на Националния исторически музей. Един от нашумелите случаи по време на управлението му е връщането на черновата на Паисиевата „История Славянобългарска“ на Зографския манастир, срещу което се обяви Димитров. Президентът Петър Стоянов решава реликвата да бъде върната, тъй като е била изнесена от Атон през 1985 г. от Държавна сигурност и подменена с копие. Черновата е предадена на Божидар Димитров през 1996 г. от тогавашния шеф на Националната разузнавателна служба Бриго Аспарухов.

„Той [Божидар Димитров] измисля „активно мероприятие”, твърдейки, че оригиналът е подхвърлен от неизвестно лице и прави всичко възможно да задържи черновата в музея“, описва случая журналистът Христо Христов в книгата „Операция „Маратон“.

След това Божидар Димитров е уволнен от НИМ. Връща се с конкурс начело на музея през 2001 г.

Член е на БКП от 70-те години, след промените минава в БСП. Като член на Висшия партиен съвет на БСП в края на 2005 г. се обявява срещу решението на ръководството на партията за кандидатурата на Татяна Дончева за кмет на София – и подкрепя Бойко Борисов. Преди парламентарните избори през 2009-а Димитров напуска БСП и подкрепя ГЕРБ. В първия кабинет „Борисов“ историкът е назначен за министър без портфейл, отговарящ за Агенцията за българите в чужбина, Държавна агенция „Архиви“ и Дирекцията по вероизповеданията. Поискана е оставката му, след серия скандали, един от които е дипломатически – прави изявление, че България може да наложи вето на присъединяването на Турция като страна-членка на Европейския съюз, ако не получи компенсации от 20 милиарда долара за прокудените от Османската империя през 1913 г. етнически българи, населявали районите западно от Босфора.

Като историк прокарва спорни хипотези около някои открития – например за откритите мощи в Созопол, за които той и група учени твърдят, че са принадлежали на Св. Йоан Предтеча, за гробовете на „вампири“ отново в Созопол… Прави скандални изказвания с обидни квалификации.

През март 2018-а се зае с основаването с, по думите му, надпартийния клуб „Кубрат“. От Агенцията по вписванията обаче отказаха да регистрират движението. Разследван бе за конфликт на интереси заради данни, че по времето, когато бил директор на НИМ, е сключил договор с дъщеря си и племенниците си.

Божидар Димитров се пенсионира на 1 ноември 2017-а, когато се отказа от поредния конкурс за директор на НИМ, след като бе подал документи.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах