Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Почина Дари Икономов, майстор на плаката в културата

Божидар Икономов (1943-2016) - Почина Дари Икономов, майстор на плаката в културата

Божидар Икономов (1943-2016)

Божидар Икономов, един от големите български художници-плакатисти, е починал, съобщиха от Съюза на българските художници.

Дари Икономов, както известен сред приятели и колеги, е работил в почти всички сфери на графичния дизайн, но голямата му любов и сила беше културния плакат.

Роден през 1943 г. в София, Божидар Икономов учи в Художествената гимназия и Националната художествена академия, специалност „Плакат“. Работил за вестник „Култура“, а след това 13 години прави плакатите на Националната опера и балет. От 1989 до 1993-а е председател на секция „Графичен дизайн“ в СБХ. По негова идея през 1994 г. е организирано Международното триенале на сценичния плакат, той е и председател на организационния комитет.

Участвал е в международните биеналета на плаката във Варшава, Бърно, Лахти, Тояма, Мексико, Хонг Конг и др. Реализира и самостоятелни изложби в Берлин, Будапеща, Алжир, Мапуто, Хараре, Ню Йорк, Монреал…

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Носител е на множество отличия, сред които първа награда от „Първа обща изложба приложна графика“ през 1973 г.; първа награда от международен конкурс в Милано през 1974 г.; втора награда в биеналето на политическия плакат в Монс през 1985 г.; годишна награда на СБХ за графичен дизайн през 1981 г. и 1986 г.; бронзов медал от международното биенале на плаката в Бърно през 1986 г.

Последният му голям проект бе изложбата „Европейски образи“, в която сравняваше картини на родни български класици с произведения на европейски майстори. Поставени в обща среда в чакалнята на Терминал 2 на летище София, емблематичните образи от европейското и българско изобразително изкуство посрещаха пътници с европейската култура на България.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах