Почина д-р Емил Илиев, създателят на джазфеста в Банско

Д-р Емил Илиев сред публиката на джазфеста в Банско. Снимка: Хайни Алтбарт - Почина д-р Емил Илиев, създателят на джазфеста в Банско

Д-р Емил Илиев сред публиката на джазфеста в Банско. Снимка: Хайни Алтбарт

На 73 г. си отиде д-р Емил Илиев, създател и директор на джаз фестивала в Банско. Новината за кончината му бе потвърдена от екипа на музикалния форум. Причината за смъртта му не бе посочена.

Той бе лекар дерматолог, но бе прочут с културното събитие, което провежда в продължение на 22 години. Всяка година от 1998-а той събираше меломаните между 8 и 13 август на централния площад в планинското градче. През сцената са минали най-големите ни звезди на джаза, както и редица световни знаменитости.

„Първите 10 години съм правил фестивала с много скромни средства – споделя д-р Илиев в интервю за в. „Дума“. – Но с течение на времето от община Банско разбраха, че той е много полезен за града и постепенно започнаха да дават все повече средства. Няма човек – от местните баби до кмета и председателя на общинския съвет, който да не помага с готовност на фестивала. Благодарен съм, че в града се гордеят с фестивала, както и аз съм горд заедно с тях.“

Емил Илиев e роден в София на 16 октомври 1947 г. Завършил е Медицинската академия в София. От 1976 г. е ръководител на отделението по акупунктура в Научния институт по дерматология и венерология при Медицинската академия. Специализирал е акупунктура и дерматология в Австрия, СССР, Италия, Китай, Франция, Германия, Южна Корея, Япония, КНДР и Виетнам. Председател е на Българското дружество по традиционна китайска медицина от 1982 г. и е почетен член на повече от 18 акупунктурни дружества по целия свят. Дълги години се занимава с алтернативни методи на лечение като акупунктура, нискоинтензивна лазерна терапия, ортомолекулярна медицина и др.

Д-р Илиев е почетен гражданин на Банско.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Вълшебство

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах