VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Почина Дейвид Остин, Кръстника на английската роза

„Наследството ви ще живее в нашите градини“, пишат почитатели на стената му във Фейсбук и споделят снимки на рози

Кралица Елизабет поздравява Дейвид Остин (в средата) на цветното изложение в Челси през 2016 г. Снимка: David Austin Roses - Почина Дейвид Остин, Кръстника на английската роза

Кралица Елизабет поздравява Дейвид Остин (в средата) на цветното изложение в Челси през 2016 г. Снимка: David Austin Roses

Дейвид Остин, посветил живота си на розите, почина на 18 декември на 92-годишна възраст. Отишъл си е в дома си в Шропшър, Великобритания, където е прочутата му цветна градина, посещавана от хиляди възхитени почитатели. Наричат го Кръстника на английските рози, защото е дал имена на над 200 вида, създадени и развъждани от него. 

Остин проявява интерес към розите още като тийнейджър – и от тогава неговата цел е да кръстосва нови рози с необичайни цветове и с възможността да цъфтят по-дълго от обичайно – вид, известен като „английска роза“.

Първата си английска роза Остин създава през 1961 г. и я нарича „Constance Spry“. В огромната му колекция от нови видове се отличават и „Gertrude Jekyll“, два пъти избирана за любима роза на британците, както и „Olivia Rose Austin“.

Розата „Constance Spry“. Снимка: David Austin Roses

През 2007 г. той е отличен за невероятния си принос към градинарството със златната статуетка „Gold Standard Award“ на време на цветно изложение в Челси. Същата година Дейвид Остин става носител на Орден на Британската империя.

Америка за България

„Баща ми – или господин А, както бе по-известен в семейство Остин – бе забележителен човек – казва сина му Дейвид Остин-младши, директор на компанията на баща си. – Любовта му към отглеждането на рози беше наистина вдъхновяваща. Той нищо не обичаше повече от това да види каква наслада доставят розите му у околните. Дълбоко ще ни липсва в семейната компания, която създаде. Но страстта, която той всели тук, ще продължи и ние ще останем верни на идеята на баща ми, с която той основа компанията преди почти 60 години.“

Оранжерията на Дейвид Остин в Шропшър. Снимка: David Austin Roses

Сър Иън Маккелън в градината на Дейвид Остин. Снимка: David Austin Roses

Новите видове рози се създават, като се вземе ДНК от вече съществуващи растения и се смеси, за да създаде някоя предпочитана характеристика – удължен цъфтеж, специфичен цвят и т.н. Този процес Остин описва в сайта „Fragrantica“ през 2016 г., където разказва, че повечето от новите рози, създадени в Шропшър, никога няма да стигнат до пазара.

„Повечето от тях дори няма да се продават – казва той тогава, посочвайки редиците цветни рози в полето. – Те просто ще бъдат заровени и превърнати в тор. Няма смисъл от сантименталност.“

Остин е казвал, че никога не е имал фаворити сред розите, но има слабост към сорта „Claire Austin“.

„Кръстена е на дъщеря ми, изключителна бяла роза. Но ако трябва да избирам любима, това ще е розовата „Olivia Rose Austin“, кръстена на внучка ми. Това е една от най-добрите рози, които съм създавал.“

Сортът „Olivia Rose Austin“. Снимка: David Austin Roses

Попитан дали обмисля да се пенсионира след толкова години, той отговаря:

„Не. Толкова се вълнувам от развъждането на рози днес, колкото когато започнах да го правя като хоби като 15-годишен. Мисля, че последните ми рози са някои от най-добрите, които съм създавал, но те не са перфектни. Искам да създам наистина хубава тъмночервена роза. Това ме движи напред – любовта ми към розите и да знам, че има още по-добри“.

Сортът „Lady of Shalott“. Снимка: David Austin Roses

Сортът „Desdemona“. Снимка: David Austin Roses

Днес страницата във Фейсбук на градината на Дейвид Остин, където се отглеждат над 700 вида рози, осъмна със стотици съболезнования от фенове и снимки от градините им с цветя, създадени от него.

„Господин Остин не стъпи на Луната, не постигна световен мир, не написа велик роман. Неговото наследство е по-голямо: той направи света по-красиво място“, пише почитател на стената под снимка с роза.

„Наследството Ви ще живее в нашите градини“, споделя друг потребител.

Розовата градина на Дейвид Остин

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg