Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Почина Дейвид Остин, Кръстника на английската роза

„Наследството ви ще живее в нашите градини“, пишат почитатели на стената му във Фейсбук и споделят снимки на рози

Кралица Елизабет поздравява Дейвид Остин (в средата) на цветното изложение в Челси през 2016 г. Снимка: David Austin Roses - Почина Дейвид Остин, Кръстника на английската роза

Кралица Елизабет поздравява Дейвид Остин (в средата) на цветното изложение в Челси през 2016 г. Снимка: David Austin Roses

Дейвид Остин, посветил живота си на розите, почина на 18 декември на 92-годишна възраст. Отишъл си е в дома си в Шропшър, Великобритания, където е прочутата му цветна градина, посещавана от хиляди възхитени почитатели. Наричат го Кръстника на английските рози, защото е дал имена на над 200 вида, създадени и развъждани от него. 

Остин проявява интерес към розите още като тийнейджър – и от тогава неговата цел е да кръстосва нови рози с необичайни цветове и с възможността да цъфтят по-дълго от обичайно – вид, известен като „английска роза“.

Първата си английска роза Остин създава през 1961 г. и я нарича „Constance Spry“. В огромната му колекция от нови видове се отличават и „Gertrude Jekyll“, два пъти избирана за любима роза на британците, както и „Olivia Rose Austin“.

Розата „Constance Spry“. Снимка: David Austin Roses

През 2007 г. той е отличен за невероятния си принос към градинарството със златната статуетка „Gold Standard Award“ на време на цветно изложение в Челси. Същата година Дейвид Остин става носител на Орден на Британската империя.

„Баща ми – или господин А, както бе по-известен в семейство Остин – бе забележителен човек – казва сина му Дейвид Остин-младши, директор на компанията на баща си. – Любовта му към отглеждането на рози беше наистина вдъхновяваща. Той нищо не обичаше повече от това да види каква наслада доставят розите му у околните. Дълбоко ще ни липсва в семейната компания, която създаде. Но страстта, която той всели тук, ще продължи и ние ще останем верни на идеята на баща ми, с която той основа компанията преди почти 60 години.“

Оранжерията на Дейвид Остин в Шропшър. Снимка: David Austin Roses

Сър Иън Маккелън в градината на Дейвид Остин. Снимка: David Austin Roses

Новите видове рози се създават, като се вземе ДНК от вече съществуващи растения и се смеси, за да създаде някоя предпочитана характеристика – удължен цъфтеж, специфичен цвят и т.н. Този процес Остин описва в сайта „Fragrantica“ през 2016 г., където разказва, че повечето от новите рози, създадени в Шропшър, никога няма да стигнат до пазара.

„Повечето от тях дори няма да се продават – казва той тогава, посочвайки редиците цветни рози в полето. – Те просто ще бъдат заровени и превърнати в тор. Няма смисъл от сантименталност.“

Остин е казвал, че никога не е имал фаворити сред розите, но има слабост към сорта „Claire Austin“.

„Кръстена е на дъщеря ми, изключителна бяла роза. Но ако трябва да избирам любима, това ще е розовата „Olivia Rose Austin“, кръстена на внучка ми. Това е една от най-добрите рози, които съм създавал.“

Сортът „Olivia Rose Austin“. Снимка: David Austin Roses

Попитан дали обмисля да се пенсионира след толкова години, той отговаря:

„Не. Толкова се вълнувам от развъждането на рози днес, колкото когато започнах да го правя като хоби като 15-годишен. Мисля, че последните ми рози са някои от най-добрите, които съм създавал, но те не са перфектни. Искам да създам наистина хубава тъмночервена роза. Това ме движи напред – любовта ми към розите и да знам, че има още по-добри“.

Сортът „Lady of Shalott“. Снимка: David Austin Roses

Сортът „Desdemona“. Снимка: David Austin Roses

Днес страницата във Фейсбук на градината на Дейвид Остин, където се отглеждат над 700 вида рози, осъмна със стотици съболезнования от фенове и снимки от градините им с цветя, създадени от него.

„Господин Остин не стъпи на Луната, не постигна световен мир, не написа велик роман. Неговото наследство е по-голямо: той направи света по-красиво място“, пише почитател на стената под снимка с роза.

„Наследството Ви ще живее в нашите градини“, споделя друг потребител.

Розовата градина на Дейвид Остин

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах