Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Почина диригентът Бедрос Папазян

Бедрос Папазян (1947 - 2018) - Почина диригентът Бедрос Папазян

Бедрос Папазян (1947 - 2018)

На 71 години внезапно си отиде диригентът Бедрос Папазян, съобщават от църковното настоятелство на столичната арменска църква. Тъжната вест за кончината на маестрото бе потвърдена пред „Площад Славейков“ от Софийска филхармония.

Папи, както го наричаха в музикалната гилдия, бе обичан от колегите си – и не само от тях.

„Създател и музикален директор на Камерния оркестър на Общоарменския благотворителен съюз. С живот и творчество, свързани не само със Софийската филхармония и многото основани от него музикални ансамбли, но и с принос за духовния живот на арменците в София. Любящ баща, грижовен за внуците си дядо. Предан и добър приятел. Гордост и чест бе да бъде познаван“, пишат от арменската църква.

Бедрос Папазян е част от Софийската филхармония от 1979-а. От 1993 г. до 2000-а е изпълнителен директор на института. Заедно с Филхармонията е посетил всички европейски столици и държави, както и САЩ, Мексико, Япония, Сингапур, Корея, Тайван и Турция. Концертирал е на сцени като „Карнеги Хол“ – Ню Йорк, „Кенеди център“ – Вашингтон, „Ройъл Фестивал Хол“ – Лондон, „Концертгебау“ – Амстердам, „Музикферайн“ – Виена, Болшой театър и зала „Чайковски” – Москва. Излизал е на музикални сцени в Берлин, Бон, Рим, Милано, Мадрид, Париж, Атина, Прага, Варшава.

Основател е на ансамблите „Оркестрал“, „Melody“, „Harmony’, Филхармоничен струнен квартет, квартет „Еолина“. От 2006 г. е диригент и музикален директор на „AGBU Sofia Chamber Orchestra“.

Дирижирал е симфоничните оркестри на Видин, Пазарджик, Сливен, Камерна опера Благоевград, Симфоничния и камерния оркестър в Ниш.

Записал е компактдиска „Арменска литургия“ от Екмалян, както и маршове за духов и за симфоничен оркестър от Джоузеф Суза, музика за две флейти с музика от Вивалди, Чимароза, Дьовиен, интеграл на концертите от Моцарт за валдхорна, „Реквием“ за 12 контрабаса от Емил Табаков, Коледни арменски църковни песнопения с отец Месроб.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах