Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Почина диригентът Франс Брюген

Диригентът Франс Брюген си отиде на 79 години. - Почина диригентът Франс Брюген

Диригентът Франс Брюген си отиде на 79 години.

Отиде си Франс Брюген – една от най-авторитетните фигури на световната музикална сцена. Диригентът е починал на 13 август в родния си град Амстердам.

Брюген е учил музикология в Консерваторията в Амстердам и флейта в Консерваторията в Хага, където още 21-годишен е назначен за преподавател. По-късно става почетен професор в университетите Харвард, Бъркли и др.

Музикантът има значим принос в класическата музика със записите си на блокфлейта и флейта траверсо по творби на Хенри Пърсел, Франц Шуберт и др. Заедно с двама от своите ученици – Валтер ван Хауве и Кеес Боеке – записват репертоар, обхващащ период от 600 години. Друга страст на Франс Брюген е колекционирането на оригинални инструменти. Сбирката му съдържа ексцентрични флейти, изработени в края на 17 век от слонова кост и абанос във формата на влечуги.

За него Лучано Берио създава своите “Gesti” и заявява: „Брюген е музикант, който е не просто археолог, той е голям артист”.

През 1981 г. Франс Брюген решава да се развива в нова посока и става диригент. Основава Оркестъра на 18 век, с който записва над 100 албума, голямата част от записите са концертни изпълнения.

Брюген е дирижирал Концертгебау оркестра, Холандския камерен радиооркестър и е почетен диригент на Оркестъра от епохата на Просвещението.

Мир на праха му!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах