Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Почина диригентът Генадий Рождественски

Генадий Рождественски по време на концерта, посветен на неговата 80-годишнина през 2011-а в Болшой театър. Снимка: ТАСС - Почина диригентът Генадий Рождественски

Генадий Рождественски по време на концерта, посветен на неговата 80-годишнина през 2011-а в Болшой театър. Снимка: ТАСС

На 87 години почина големият руски диригент Генадий Рождественски, съобщава ТАСС. Като причина за смъртта му се посочват проблеми със сърцето.

„Рождественски беше диригент от световна класа. Той беше майстор, с който бе свързана цялата история на Болшой театър“, казва директорът на Болошй Владимир Урин.

Генадий Рождественски е роден на 4 май 1931 г. в Москва в музикално семейство – неговият баща е диригентът Николай Аносов, а майка му – певицата Наталия Рождественска. Генадий Рождественски завършва музикална школа при пианисктака Елена Гнесина, същевременно учи в Централната музикална школа. На 18 постъпва в Московската консерватория, където учи пиано при Лев Оборин, както и оперно-симфонично дирижиране. В последната година негов преподавател е баща му.

Дебютът му като диригент е в Болшой театър през 1951 г. с изпълнение на балета „Спящата красавица“ от Чайковски.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

От 1961-а в продължение на 13 години той е главен диригент и художествен ръководител на симфоничния оркестър на Централната телевизия и Всесъюзното радио на СССР.

Като диригент Рождественски е участвал в премиерната постановка на балета на Игор Стравински в СССР „Пролетно тайнство“ и операта на Бенджамин Бритън „Сън в лятна нощ“. Под палката на Рождественски са изпълнявани произведенията на Сергей Прокофиев и Дмитрий Шостакович. Генадий Рождественски е първият изпълнител в СССР на операта на Шостакович „Нос“. С него като диригент се състои премиерата на Първа симфония на Алфред Шнитке. За дълго време Рождественски се явява единственият изпълнител на неговите композиции.

От 1974 г. той започва да преподава в Московската консерватория, две години по-късно става професор по оперно-симфонично дирижиране.

В сезон 2000-2001 г. той става художествен ръководител на Болшой театър. Преди 6 години, през 2012-а, Генадий Рождественски оглавява Камерния музикален театър „Б. А. Покровски“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах