Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина диригентът Михаил Ангелов

Съоснователят на „Софийски солисти“ си е отишъл на 85 години

През май тази година Михаил Ангелов получи наградата „Златен век“ от Министерството на културата. Снимка: Емил Георгиев - Почина диригентът Михаил Ангелов

През май тази година Михаил Ангелов получи наградата „Златен век“ от Министерството на културата. Снимка: Емил Георгиев

Диригентът Михаил Ангелов, един от основателите на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, почина на 85 години, съобщават от Софийската опера и балет.

Роден през 1932 г., Ангелов е бил е директор и главен диригент на оперните театри в Русе, Пловдив, Бургас и Благоевград. Между 1961-а и 1991 година е назначен последователно за диригент, заместник-главен диригент, главен диригент и директор на Софийската опера. От 2005 година е главен диригент на Музикалния театър „Стефан Македонски“.

Сред учениците на Ангелов са Гена Димитрова, Нели Божкова, Валери Попова, Александрина Пендачанска, Стоян Попов, Иван Консулов, Бойко Цветанов и Цветан Михайлов.

„Маестро Михаил Ангелов е колос и след него остава празно и пусто – сподели във Фейсбук оперната прима Александрина Пендачанска. – Аз имах привилегията да бъда близо до него в най-важните, формиращи години от живота ми. Благодарение на всичко, на което ме е научил, съм това, което съм! Един от най-важните хора в моя живот! Осиротяхме всички – децата му, учениците, колегите, музикалната общност, цялата българска култура… Мишо носеше в себе си светлината на знанието! Благодарим, че ни остави частица от нея!“

В репертоара на маестрото влизат 39 произведения, 17 от които той поставя за първи път на българска сцена. За своите 55 години творческа дейност Ангелов има над 2500 участия, сред които оперни и балетни заглавия, хорови и симфонични концерти, ораториални творби.

Носител е на орден „Св. Св. Кирил и Методий“ I степен, на най-високото отличие на Министерството на културата – „Златен век” – огърлие, както и на редица други призове у нас.

Поклонението ще бъде на 20 юли, четвъртък, от 15 ч. в столичния храм „Свети Седмочисленици“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90