Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина диригентът Стефан Линев

Стефан Линев (1961 - 2018) - Почина диригентът Стефан Линев

Стефан Линев (1961 - 2018)

След кратко боледуване почина Стефан Линев. Диригентът си е отишъл на 27 юли, съобщиха негови близки пред „Площад Славейков“.

Стефан Линев е роден преди 56 години в София. Завършва Средното музикално училище „Любомир Пипков“ със специалност цигулка, следва „Оркестрово и хорово дирижиране“ при Влади Симеонов и Васил Арнаудов в Музикалната академия.

Дирижира Сливенския симфоничен оркестър. През 1988 г. постъпва като диригент във Варненската опера, след това е главен диригент на Варненска филхармония, където реализира първия компактдиск на оркестъра. Работил е като главен диригент и на Русенската опера, а в периода 2013 – 2014 г. – на Старозагорската опера.

След 1996-а Линев се установява в САЩ, получава фулбрайтова стипендия на Йейлския университет в Кънектикът. От 2004 г. работи като музикален директор на „Young Soloists of New York Chamber Orchestra“, а през 2006-а излиза на диригентския пулт в „Карнеги хол“.

В репертоара му са над 20 опери от Джузепе Верди, Джакомо Пучини, Гаетано Доницети, симфонии на Бетовен и Брамс.

Поклонението ще бъде на 31 юли от 12 ч. в столичната църква „Света София“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg