Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина Дубравка Угрешич

Дубравка Угрешич през 2016 г. Снимка: Shevuan Williams - Почина Дубравка Угрешич

Дубравка Угрешич през 2016 г. Снимка: Shevuan Williams

Почина писателката Дубравка Угрешич, съобщава Загребският мултимедиен институт. Хърватската авторка, която е българка по майка, си отиде само 10 дни преди да навърши 74 години в дома си в Амстердам, където живееше през последните години.

Дубравка Угрешич се утвърди като един от най-изтъкнатите европейски писатели и есеисти. От ранни постмодернистични произведения, през елегични разкази за разпадането на Югославия и промените след падането на Берлинската стена, до писания за популярната и литературна култура, работата ѝ е белязана от рядка комбинация от ирония, полемика и състрадание.

Изложена на обществено преследване и медиен тормоз заради опита ѝ да приеме неутрална позиция в югославските войни от 1991 г., тя напуска Хърватия през 1993 г. Поради това тя винаги се позиционира като транснационален или постнационален писател и се застъпва за правото на авторите да не признават етнически или национални граници.

Преведени на повече от 20 езика, произведенията ѝ са удостоени с престижни отличия, сред които наградата на Берлинската академия по изкуствата „Хайнрих Ман“ и номинация за Международната награда „Ман Букър“. „Лисица“ (2017) е обявена за най-добра книга на 2018 година от „Пъблишърс Уийкли“, „Къркъс Ривюс“ и „Ню Стейтсман“.

Сред другите ѝ литературни награди са Австрийската държавна награда за европейска литература, Международната награда за литература „Нойщад”, Европейската награда за есеистика „Шарл Вейон“ и други. От 2019 г. е почетен доктор на Софийския университет.

На български език са издадени шест нейни книги – „Баба Яга снесла яйце”, „Лисица”, „Форсиране на романа река”, „Американски речник”, „Щефица Цвек в челюстите на живота” и „Епохата на кожата”.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90