Почина Джеси Норман, един от великите гласове в операта

Джеси Норман на сцената на джаз фестивала в Монтрьо, Швейцария, през 2010 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Почина Джеси Норман, един от великите гласове в операта

Джеси Норман на сцената на джаз фестивала в Монтрьо, Швейцария, през 2010 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 74 години е починала голямата оперна певица Джеси Норман, потвърди пред американските медии нейният мениджър. Норман е носител на 4 награди „Грами“ и отличие за цялостно творчество от Звукозаписната академия. „Метрополитън опера“, където тя бе чест гост, я нарече „една от най-великите певици на последния половин век“.

 „Джеси Норман бе един от най-великите творци, пели някога на нашата сцена – изказа съболезнованията си Питър Гелб, директор на „Метрополитън“, цитиран от Си Ен Ен. – Нейното наследство ще живее вечно.“

Норман ще бъде запомнена с „великолепното си и категорично“ изпълнение в оперния спектакъл „Ариадна на Наксос“ от Рихард Щраус през 1993 г., пише още в изявлението на оперния театър.

Джеси Норман е родена на 15 септември 1945 г. в Огъста, Джорджия. На 17 получава пълна стипендия в университета „Хауърд“, завършва го през 1967 г. Образованието си продължава в Мичиганския университет, отново със стипендия. През 2002 г. Норман основава училище за изкуства на свое име, което представлява следучилищна програма, създадена да развива и насърчава артистичните и креативни таланти на учениците.

В интервю от 2014 г. тя разказва, че като човек, изкарал цялото си образование на степендия, добре разбира какво е някой да ти помогне финансово, особено в сферата на изкуствата.

Имах финансова помощ по време на моята подготовка за професията и това ми помогна да разбера нуждата от помощ и когато е възможно, самата аз помагам“, казва тя.

Пловдив Джаз Фест