VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Почина Джеси Норман, един от великите гласове в операта

Джеси Норман на сцената на джаз фестивала в Монтрьо, Швейцария, през 2010 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Почина Джеси Норман, един от великите гласове в операта

Джеси Норман на сцената на джаз фестивала в Монтрьо, Швейцария, през 2010 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 74 години е починала голямата оперна певица Джеси Норман, потвърди пред американските медии нейният мениджър. Норман е носител на 4 награди „Грами“ и отличие за цялостно творчество от Звукозаписната академия. „Метрополитън опера“, където тя бе чест гост, я нарече „една от най-великите певици на последния половин век“.

 „Джеси Норман бе един от най-великите творци, пели някога на нашата сцена – изказа съболезнованията си Питър Гелб, директор на „Метрополитън“, цитиран от Си Ен Ен. – Нейното наследство ще живее вечно.“

Норман ще бъде запомнена с „великолепното си и категорично“ изпълнение в оперния спектакъл „Ариадна на Наксос“ от Рихард Щраус през 1993 г., пише още в изявлението на оперния театър.

Джеси Норман е родена на 15 септември 1945 г. в Огъста, Джорджия. На 17 получава пълна стипендия в университета „Хауърд“, завършва го през 1967 г. Образованието си продължава в Мичиганския университет, отново със стипендия. През 2002 г. Норман основава училище за изкуства на свое име, което представлява следучилищна програма, създадена да развива и насърчава артистичните и креативни таланти на учениците.

Америка за България

В интервю от 2014 г. тя разказва, че като човек, изкарал цялото си образование на степендия, добре разбира какво е някой да ти помогне финансово, особено в сферата на изкуствата.

Имах финансова помощ по време на моята подготовка за професията и това ми помогна да разбера нуждата от помощ и когато е възможно, самата аз помагам“, казва тя.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg