Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Почина Джеси Норман, един от великите гласове в операта

Джеси Норман на сцената на джаз фестивала в Монтрьо, Швейцария, през 2010 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Почина Джеси Норман, един от великите гласове в операта

Джеси Норман на сцената на джаз фестивала в Монтрьо, Швейцария, през 2010 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 74 години е починала голямата оперна певица Джеси Норман, потвърди пред американските медии нейният мениджър. Норман е носител на 4 награди „Грами“ и отличие за цялостно творчество от Звукозаписната академия. „Метрополитън опера“, където тя бе чест гост, я нарече „една от най-великите певици на последния половин век“.

 „Джеси Норман бе един от най-великите творци, пели някога на нашата сцена – изказа съболезнованията си Питър Гелб, директор на „Метрополитън“, цитиран от Си Ен Ен. – Нейното наследство ще живее вечно.“

Норман ще бъде запомнена с „великолепното си и категорично“ изпълнение в оперния спектакъл „Ариадна на Наксос“ от Рихард Щраус през 1993 г., пише още в изявлението на оперния театър.

Джеси Норман е родена на 15 септември 1945 г. в Огъста, Джорджия. На 17 получава пълна стипендия в университета „Хауърд“, завършва го през 1967 г. Образованието си продължава в Мичиганския университет, отново със стипендия. През 2002 г. Норман основава училище за изкуства на свое име, което представлява следучилищна програма, създадена да развива и насърчава артистичните и креативни таланти на учениците.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

В интервю от 2014 г. тя разказва, че като човек, изкарал цялото си образование на степендия, добре разбира какво е някой да ти помогне финансово, особено в сферата на изкуствата.

Имах финансова помощ по време на моята подготовка за професията и това ми помогна да разбера нуждата от помощ и когато е възможно, самата аз помагам“, казва тя.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах