POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина Джийн Дайч, един от аниматорите на „Том и Джери“

Американец, решил заради любовта си да заживее в Чехословакия

Сцена от „High Steaks“, един от 13-те епизода на „Том и Джери“, режисирани от Джийн Дайч.  - Почина Джийн Дайч, един от аниматорите на „Том и Джери“

Сцена от „High Steaks“, един от 13-те епизода на „Том и Джери“, режисирани от Джийн Дайч.

Джийн Дайч, илюстратор, аниматор, режисьор, продуцент и носител на „Оскар“, е починал на 95-годишна възраст в апартамента си в Прага. Кончината му потвърди чешкият му издател Петър Химел пред „Асошиейтед прес“, цитиран от „Холивуд Рипортър“. Причината за смъртта му не се споменава.

Дайч печели „Оскар“ за най-добър късометражен анимационен филм през 1961 г. с „Монро“. Четири години по-късно получава още две номинации в същата категория с „Ето го Нудник“ (Here’s Nudnik) и „Как да избегнем приятелство“ (How to Avoid Friendship).

В по-ранната си кариера Дайч е създател на анимационния сериал „Том Страшния“ (Tom Terrific). Късометражният „Родословното дърво на Сидни“ (Sidney’s Family Tree), на който той е продуцент, му носи първата номинация за статуетка на Американската филмова академия през 1958 г.

Дайч е роден на 8 август 1924 г. в Чикаго. През 1959 г. пътува до Прага, като възнамерява да остане десет дни, но се влюбва в Зденка, която по-късно става негова съпруга. Така заживява зад Желязната завеса. Продължава да работи от там. Режисьор и аниматор е на 13 епизода на „Том и Джери“ и още няколко от „Попай Моряка“.

В биографичната си книга „От любов към Прага“ той разказва за живота в комунистическа Чехословакия, както и за Чехия след промените.

Дайч има трима синове от първия си брак, и тримата са карикатуристи и илюстратори.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90