VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Почина Джинджър Бейкър, легендарният барабанист на „Крийм“

Джинджър Бейкър бе част от първата супергрупа в историята на рокмузиката - „Крийм”. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Почина Джинджър Бейкър, легендарният барабанист на „Крийм“

Джинджър Бейкър бе част от първата супергрупа в историята на рокмузиката - „Крийм”. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джинджър Бейкър, един от най-иновативните и влиятелни барабанисти в рока, е починал в Лондон на 81-годишна възраст, съобщава Би Би Си, позовавайки се на семейството на музиканта. Роднините не са посочили причината за смъртта.

Бейкър стана известен по целия свят с участието си в първата супергрупа в историята на рокмузиката – „Крийм”, създадена през 1966 г. заедно с Ерик Клептън и Джак Брус. След разпадането им, Бейкър свири със състави като „Блайнд Фейт”, „Джинджър Бейкър Еър Форс”, „Бейкър Гървиц Арми”, а също така е издал и 15 самостоятелни албума.

Неговият стил съчетаваше лиризма на джаза със суровата мощ на рока. Но той бе също темпераментен и свадлив човек, чието поведение често водеше до сбивания на сцената.

През 2016 г. списание „Ролинг Стоун“ го класира на трето място в списъка със 100-те най-велики барабанисти на всички времена.

Америка за България

„Постоянно барабанях и тропах по чиновете в училище – спомня си той. – Всички деца ми казваха: „Продължавай, иди и стани барабанист“, а аз просто седнах на барабаните и започнах да свиря. Чувството за ритъм е дар от Бога. Или го имаш, или не. Аз го имам.”

Започва да свири с джаз музиканти като Тери Лайтфут и Акер Билк, а стилът му – фрагментиран и агресивен, но артикулиран и настоятелен – често се оказва странно допълнение. Бейкър скоро се ориентира към разрастващата се блус сцена в Лондон и през 1962 г. се присъединява към „Блус Инкорпорейтед” на Алексис Корнер по препоръка на Чарли Уотс – който напуска, за да се присъедини към „Ролинг Стоунс“.

Печели ранна слава като част от „Греъм Бонд Организейшън“ заедно с басиста Джак Брус. И когато двамата се събират с Ерик Клептън в „Крийм“ – тримата вече са суперзвезди. Като първата „супергрупа” на рока, те сливат блус и психеделия в изключителна въздействащи върху публиката песни като „Strange Brew“, „Sunshine of Your Love“, „Badge“ и „I Feel Free“. Продават над 35 милиона албума, а за „Wheels of Fire“ са наградени с първия в света платинен диск.

Но избухливостта, която подхранва музикалните им изпълнения, се отразява и на личните им отношения. Скандалите между Бейкър и Брус са чести и стигат до насилие, което в един случай докарва до сълзи по-миролюбивия Клептън. Веднъж Бейкър се опитва да сложи край на едно от солата на Брус, като хвърля палките си по главата на Брус.

„Тогава аз грабнах контраба си – спомня си Брус по-късно – и го разбих в него и барабаните му.”

В крайна сметка групата се разделя след две години и четири албума, с прощален концерт в лондонската „Ройъл Албърт Хол” през 1968 година.

„Крийм” се появиха и си тръгнаха почти за миг, но оставиха незаличим отпечатък върху рок музиката“, написа Колин Ларкин в „Енциклопедия на популярната музика“.

Сред групите, изградили музиката си по техен модел, бяха „Дийп Пърпъл”, „Блек Сабат” и „Лед Цепелин” – но те не впечатляват особено Бейкър.

„Не мисля, че „Лед Цепелин” запълниха празнотата, оставена от „Крийм”, но спечелиха много пари“, каза той пред „Форбс”.

През 70-те Бейкър създава студио в Лагос, Нигерия, участва в рали състезания, развива любов към конете и спорта поло и получава много контузии.

През 80-те свири с „Public Image Ltd“ на Джон Лидън, като същевременно продължава да създава и нови групи, които съчетават неговите африкански и западни музикални влияния, като „African Force“ и „Middle Passage“. Търговският успех му се изплъзва, но репутацията му, особено при новите поколение барабанисти, остава неизменно висока.

„Почивай в мир, Джинджър Бейкър!“, написа Брайън Мей в социалните мрежи и разказа, че когато търсел барабанист за първата си група през 1969 г., написал в обявата: „Търси се: барабанист, който да свири като Кийт Мун, Мич Мичъл и Джиндър Бейкър”.

„В свиренето му имаше толкова свобода – беше истински дивак. Изтръгваше от небето ритмите, които слушахме цял живот. Почивай в мир, Джиндър Бейкър!“, написа в Инстаграм Флий от „Ред Хот Чили Пепърс”.

„Чух тъжната новина за смъртта на Джинджър Бейкър. Свирих с него в „Алексис Корнър Блус Инкорпорейтед”. Той беше много див, но изключително талантлив и новаторски барабанист”, спомни си Мик Джагър.

„Джинджър Бейкър – велик барабанист, див и прекрасен човек. Работихме заедно по албума „Band On The Run“ в Лагос, Нигерия. Тъжно е, че е починал, но спомените остават”, коментира Пол Маккартни.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg