Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Почина Джон Лоутън от „Юрая Хийп“

Джон Лоутън в сцена от филма Love.net. Снимка: themovielove.net - Почина Джон Лоутън от „Юрая Хийп“

Джон Лоутън в сцена от филма Love.net. Снимка: themovielove.net

Джон Лоутън, вокалист на „Юрая Хийп“ и един от изпълнителите на легендарната песен „July Morning“, е починал на 74-годишна възраст. Тъжната вест бе потвърдена с изявление на сайта на „Юрая Хийп“. 

„С дълбоко съжаление споделяме опустошителната и трагична новина за напълно неочакваната кончина на Джон Лоутън на 29 юни 2021 г.“, споделят от групата.

Причината за смъртта не се съобщава, но се отрича певецът да е страдал от заболяване, каквато бе първоначалната версия.

Лоутън става част от „Юрая Хийп“ през 1976 г., когато вече е популярен в Германия като фронтмен на рокгрупата „Lucifer’s Friend“. Британецът записва три студийни албума с формацията – „Firefly“, „Innocent Victim“ и „Fallen Angel“.

Не знаех много за „Юрая Хийп“ преди да се присъединя към тях – споделя Лоутън в интервю. – След като получих обаждането, отидох да си купя албума „Най-доброто от „Юрая Хийп“, за да се запозная с музиката им. Не мислех особено за факта, че трябва да заместя човек като Дейвид Байрън.“

Три години по-късно, през септември 1979 г., Лоутън напуска групата, но запазва добри отношения с бившите си колеги. Опитва солова кариера, връща се като вокалист на „Lucifer’s Friend“, но само за записването на един албум и по-късно през 2015 г. за няколко концерта на живо. През 1994 г. Лоутън основава „John Lawton Band“, с които обикаля на турнета във Великобритания и Европа.

През ноември 2020 г. почина и Кен Хенсли, пианист и основен композитор от т. нар. „класически състав“ на „Юрая Хийп“. Групата е известна с честите промени на музикантите, днес от оригиналния състав на групата е останал единствено Мик Бокс, китаристът.

Бившият вокалист на „Юрая Хийп“ е добре познат в България – от 2004 г. изпълнява песента „July Morning“ на концерти по морето, организирани за посрещането първия юлски изгрев. Канен е и на други събития в страната. През 2008 г. става водещ на „Джон Лоутън представя…“, поредица от видеа на „Скат ТВ“, в които певецът разказва за историята, забележителностите, традициите и обичаите на избрани български градове като Варна, Бургас, Царево, Смолян и др.

Лоутън има роля в българския филм „Love.net“ (2011), за който записва специална песен. През 2012 г. си партнира за албум с „Диана Експрес“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС