Софийски международен панаир на книгата

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Почина Джони Холидей

В началото бе „най-голямата рокзвезда, за която никога не сте чували“, впоследствие продаде 110 млн. албума

За 55 години на сцената Джони Холидей направи повече от 50 турнета, с концерти, посетени от 28 млн. зрители. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Почина Джони Холидей

За 55 години на сцената Джони Холидей направи повече от 50 турнета, с концерти, посетени от 28 млн. зрители. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джони Холидей, френската рокзвезда и актьор, извстен като френския Елвис, е починал тази нощ на 74-годишна възраст.

Певецът, продал 110 милиона албума през кариерата си, се бореше с рак на белия дроб и бе приет в болница в Париж на 17 ноември.

„Джони Холидей ни напусна – обяви в изявление Летисия, неговата съпруга, в сряда. – Пиша тези думи и не мога да повярвам. Но е вярно. Моят мъж вече не е с нас. Тази нощ той си тръгна така, както живя през целия си живот – с кураж и достойнство.“

Джони Холидей (французите го произнасят „Алиде“), чието истинско име е Жан-Филип Смет – бе известен за известно време в началото на кариерата си „като най-голямата рокзвезда, за която никога не сте чували“ и се радваше на несравним успех във френскоговорящия свят от години.

Америка за България

Неговата 55-годишна кариера включва над 50 турнета, с концерти, посетени от 28 млн. зрители. Той популяризира рокендрола с изпълнения на песни на американски звезди като Джийн Винсънт, Еди Кокран и разбира се – Елвис.

Роден е на 15 юни 1943 г. в Париж, родителите му се разделят и е отгледан от леля си Хелене Мар, актриса.

Взема псевдонима, с който става известен, от гаджето на една своя братовчедка-танцьорка. Тръгва на уроци по китара и танци.

Снима се в първия си филм (криминален), Les Diaboliques, през 1954 г. Скоро след това изгряващата звезда открива Елвис и е поразен от бляскавия стил на неговия рокендрол. Холидей се заема да усъвършенства музикалните си умения, запачва да изнася концерти, които водят до договор с Vogue Records през 1959 г.

ПРАЗНИЧЕН НОВОГОДИШЕН КОНЦЕРТ | „ВДЪХНОВЕНИ ОТ ЗИМАТА”

Първият му сингъл, Laisse les Filles, е издаден през 1960 г. и е последван от изключително популярния хит Souvenirs, Souvenirs. Неговият дебютен албум Hello Johnny е сред най-продаваните през 1962 г.

Холидей има пет брака, най-известният от които е с френската звезда от български произход Силви Вартан, през 1960-те. Двамата остават заедно 15 години и са смятани за „златната двойка“ на Франция. Имат син.

Почти незабавно след вестта за смъртта на певеца, френското президентство пусна изявление, в което се казва:

„У всеки от нас остава по нещо от Джони“.

„Много съм натъжена да чуя, че Джони е починал. Той беше гигант в шоубизнеса… и истинска икона! – сподели канадската певица Селин Дион в социалните мрежи. – Мислите ми са със неговото семейство и милионите фенове, които го обожаваха десетилетия наред. Ще ни липсва, но няма да бъде забравен.“