Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Почина един от великите, Чарли Уотс от „Ролинг Стоунс“

Чарли Уотс (1941 - 2021). Снимка: ЕПА/БГНЕС - Почина един от великите, Чарли Уотс от „Ролинг Стоунс“

Чарли Уотс (1941 - 2021). Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 80 години почина Чарли Уотс, барабанистът на „Ролинг Стоунс“. Новината за смъртта му потвърди неговият агент, цитиран от Би Би Си. Причината за кончината на Уотс не се споменава.

„С огромна тъга съобщаваме за смъртта на обичния ни Чарли Уотс – се казва в изявлението на агента му. – Той си отиде в лондонска болница, заобиколен от семейството си.“

Той бе един от най-великите барабанисти в историята на рока, част от ядрото на „Стоунс“. Последният му концерт с групата бе на 30 август 2019 г. в Маями.

Преди седмици от „Ролинг Стоунс“ обявиха, че Уотс ще пропусне предстоящото им американско турне, тъй като има нужда да се възстанови след неуточнена операция. През 2004 г. Уотс се лекува от рак на гърлото.

Роден през 1941 г. в Лондон, Чарли Уотс първоначално учи за графичен дизайнер, но проявява интерес към барабаните в лондонските ритъм енд блус клубове. Тъкмо там се запознава и с останалите трима от първия състав на „Ролинг Стоунс“ – Мик Джагър, Кийт Ричардс и Брайън Джоунс.

Според музикалните специалисти, точно той е липсващото парче в ранното звучене на „Стоунс“ и добавя нужната енергия, която да балансира звученето на групата.

Заедно с Джагър и Ричардс, Уотс участва във всички студийни албуми на формацията. Споделя, че стилът му е силно повлиян от джаза, което по-късно проличава и в собствените му групи „Чарли Уотс Квинтет“ и „Чарли Уотс Тентет“. В Залата на славата на рокендрола влиза през 1989 г. като един от „Стоунс“. През 2016 г. списание „Ролинг Стоун“ го нарежда на 12-а позиция в списъка на Стоте най-велики барабанисти в историята.

Уотс участва и в дизайна на обложките на албумите на групата, както и на сцената по време на турнетата.

През 80-те музикантът споделя, че вече се чувства изморен от темпото, което „Стоунс“ поддържат, но въпреки това остава част от групата. Успява да пребори зависимостта си от хероина, а по-късно и рака на гърлото. Винаги е споделял скромно за проблемите си, докато по-енергичните му колеги си поделят светлината на прожекторите, изтъква „Варайъти“.

За разлика от останалите членове на „Стоунс“, Уотс бе символ на домашното спокойствие – сключва брак със съпругата си Шърли пред 1964 г. и от тогава е с нея.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90